VIDEO. Anderlecht tankt vertrouwen met vlotte zege tegen Kortrijk
Foto: Photo News

Anderlecht zit opnieuw in de titelrace dankzij een ruime 5-1-zege tegen KV Kortrijk. Olivier Deschacht zette Anderlecht met twee goals (!) op rozen. De aansluitingstreffer van Chevalier maakte de thuisploeg even nerveus, maar Tielemans, Mitrovic en Najar legden de eindstand al na 62 minuten vast. Dankzij deze overwinning komt Anderlecht voorlopig met 35 punten op gelijke hoogte van AA Gent op de tweede plaats. De Buffalo’s ontvangen zondag Club Brugge in de topper van de vierde speeldag van Play-off 1.

Anderlecht-trainer Hasi koos voor dezelfde elf namen die vorige week een uitstekende match speelden in Brugge, maar wel verloren. Door die nederlaag zat er veel druk op de ketel bij de thuisploeg. Paars-wit wilde absoluut de kloof met AA Gent en Club Brugge niet groter laten worden en begon enorm gretig aan de match. Topschutter Mitrovic kreeg in het openingskwartier twee uitstekende kansen. Het vizier van de Serviër stond echter nog niet op scherp. 'Als Mitrovic niet scoort, dan doe ik het maar', moet Olivier Deschacht gedacht hebben. De blonde linksachter verlengde een voorzet van Defour in de verste hoek: 1-0. En tot zijn eigen verbazing trof Deschacht zeven minuten later opnieuw raak. Opnieuw met het hoofd, opnieuw na een voorzet (hoekschop) van Defour. Voor Deschacht is het de allereerste keer dat hij twee doelpunten maakt in één match voor Anderlecht: 2-0. 

Na een half uur eiste Silvio Proto de hoofdrol op. De Anderlecht-keeper pakte eerst uit met een geweldige dubbele save op twee pogingen van Matton. Even later ontpopte Proto zich tot anti-held toen hij onnodig ver uit zijn doel kwam en te grazen werd genomen door Teddy Chevalier: 2-1. Bij die fase torpedeerde Proto ook Chevalier, maar kreeg daarvoor geen kaart.  Anderlecht even in de problemen, maar vlak voor de pauze bracht Youri Tielemans redding. De jonge middenvelder plaatste de bal met bijzonder veel gevoel over Henkinet in doel. De thuisploeg mocht met een 3-1-voorsprong de kleedkamer in.

Een onmondig KV Kortrijk kon ook in de tweede helft geen vuist meer maken. Anderlecht deed wat het wou en diepte meteen de voorsprong verder uit. Aleksandar Mitrovic pikte zijn zeventiende goal van de competitie mee, al scoorde de Serviër wel vanuit buitenspel. In de 62ste minuut legde Andy Najar de 5-1-eindstand al vast. Het laatste halfuur speelde Anderlecht een kat-en-muisspelletje met KV Kortrijk, dat niet bij machte was om nog iets terug te doen. De landskampioen liet nog na om de score hoger te doen oplopen.

Anderlecht staat nu voorlopig naast AA Gent op de tweede plaats, op twee punten van leider Club Brugge. KV Kortrijk staat op een gedeelde vijfde plaats met Standard, op twee punten van Charleroi.

Opmerkelijk: Anderlecht verloor na 60 minuten Anthony Vanden Borre. De rechtsback verliet mankend het veld.

Hoogtepunten

9’ Puike redding van de KVK-keeper. Praet toont zijn technische kwaliteiten op de rechterflank en schildert een voorzet op het hoofd van Mitrovic. De Serviër laat de kans liggen om de score te openen.

13’ Een kopbal van Defour verrast de KVK-defensie. Mitrovic kapt Tomasevic uit. Hij trapt recht op Henkinet. Praet maakt misbaar tegen de Serviër. Hij stond in een betere positie om te scoren. Al is de topschutter daar niet van overtuigd.

17’ Niet Mitrovic, wel good old Olivier Deschacht zet de 1-0 op het scorebord. Defour zet scherp voor doel, de verdediger knikt overhoeks de 1-0 binnen. Hij is dolblij met zijn doelpunt: 1-0!

24’ Ongelooflijk maar waar. Het is opnieuw Olivier Deschacht die de netten laat trillen. Hij kopt een corner van Defour voorbij Henkinet binnen: 2-0. Boezemvriend Yves Vanderhaeghe kan er niet mee lachen. 2-0!

30’ Uit het niets krijgt Matton dé mogelijkheid op de aansluitingstreffer. Matton duikt op in de rug van Vanden Borre en Mbemba. Proto redt tot twee keer toe de inzet van Matton en balt de vuisten.

34’ Lange bal van De Mets. Deschacht volgt van dichtbij maar Proto komt onnodig ver uit zijn doel. Dat heeft de aanvaller gezien en lobt de bal over de goalie: 2-1. Chevalier heeft geluk dat hij geen blessure overhoudt aan de fase want Proto kwam gevaarlijk invliegen. Die komt er vanaf zonder kaart: 2-1!

42’ Wat een beauty van de middenvelder. Najar legt terug en Tielemans verschalkt Henkinet van buiten het strafschopgebied met een heerlijk gekrulde bal: 3-1.

51’ Aanval uit het boekje van Anderlecht. Defour prikt de bal binnendoor tot bij Najar. Die bereikt met een lage voorzet Mitrovic, die de 4-1 binnentrapt. Uit de herhaling blijkt de topschutter nipt in buitenspel stond.

60’ Vanden Borre verlaat het veld. De rechtsback tast naar de hamstrings en stapt meteen naar de kleedkamer.

62’ Najar scoort voor Anderlecht. De Hondurees zakt een rij naar achter door de wissel van Vanden Borre. Maar na een vrije trap blijft hij hangen in de zestien van KVK. Henkinet kan zijn schot niet pareren: 5-1.

78’ Mulemo riskeert een eigen doelpunt bij een voorzet vanop links. Hij tikt de bal weg voor de neus van Conte. Chanot kan opruimen.

Bekijk hier alle hoogtepunten en de opstellingen.