Maggie De Block zet tanden in nieuwe ziekenhuisfinanciering
Maggie De Block (Open Vld) Geboortedatum: 28 april 1962 in Merchtem Portefeuille: minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Vorige functie: staatssecretaris voor Asiel en Migratie Opleiding: huisarts Hobby’s: reizen, zwemmen, lezen en gezellig tafelen Foto: Belga
Vandaag stelt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) de langverwachte nieuwe ziekenhuisfinanciering voor.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is klaar om haar grootste werf te openen: de nieuwe ziekenhuisfinanciering. De primeur is vanochtend voor het kernkabinet. De Block zet er de krijtlijnen uit van een ‘grondige herziening’ van de bestaande financieringsregels, zoals het regeerakkoord voorschrijft.

De bestaande regels schieten immers op verschillende punten te kort. Twee op de vijf Vlaamse ziekenhuizen maken verlies, en daar zijn de patiënten de dupe van.

Dat moet anders. Of zoals het regeerakkoord voorschrijft: ‘Het nieuwe financieringssysteem moet de werkingskosten van de ziekenhuizen dekken en moet minder structuurgebonden en prestatiegedreven zijn, en de instellingen en zorgverleners stimuleren tot kwaliteitsvol en resultaatgericht handelen.’ Geen besparingsoefening dus, maar wel een betere zorg. De grote vraag is natuurlijk, hoe? 

Op volgende vragen zal De Block vandaag een antwoord geven:

  • Hoe zorgt ze ervoor dat u snel weer naar huis kan?
  • Hoe voorkomt ze dat u te snel moet terugkeren naar het ziekenhuis?
  • Naar welk ziekenhuis stuurt ze u?
  • Wanneer worden de plannen van De Block realiteit?