Alejandro Valverde heeft de 79ste editie van de Waalse Pijl gewonnen. De 34-jarige Spanjaard van Movistar was veruit de beste in een sprint bergop op de Muur van Hoei. Julian Alaphilippe (Etixx-Quick.Step) werd tweede, Michael Albasini (Orica-GreenEdge) derde. Voor Valverde is het al de derde overwinning in de Waalse Pijl, de tweede op rij.

Wielrennen op Sportwereld.be

De 79ste Waalse Pijl vertrok om 11u30 in Borgworm voor een tocht van 205,5 kilometer met drie keer de beklimming van de Muur van Hoei als voornaamste hoofdingrediënt. Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) had er alweer zin in en was (alweer) de aanstoker van de vroege vlucht. Samen met Pieter Vanspeybouck (Topsport-Vlaanden), Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert), Reinier Honig (Roompot), Daniele Ratto (United Healthcare), Mike Teunissen (LottoNL-Jumbo) en Brice Feillu (BSE) zorgde hij ervoor dat hij er toch nog iets te beleven viel in de eerste helft van de koers.

Want voor het overige bleef het in het peloton windstil tot aan de volle finale. Op enkele valpartijen na dan. Daniel Martin, vorig jaar tweede, lag als eerste tegen de grond. Aan de voet van de eerste keer Muur van Hoei. De Ier kroop echter recht en kon weer verder. Dan was Philippe Gilbert er veel slechter aan toe. Op het moment dat het tempo in het peloton omhoog ging in de buurt van Côte de Bohissau (50km van de finish), sloeg het noodlot toe voor de Belgische topfavoriet. Gilbert bleef lang op het asfalt zitten en gaf uiteindelijk op. Ook Jelle Vanendert en Wout Poels maakten in de daaropvolgende kilometers onzacht kennis met de weg, ook Vanendert hield het even later voor bekeken.

Onder aanvoering van Thomas De Gendt begon de kopgroep - ondertussen nog vijf man sterk - met een bonus van minuut aan de tweede beklimming van de Muur van Hoei (op 30km van de finish). Aan de andere kunt van de Muur kregen de drie overlevers De Gendt, Baugnies en Ratto het gezelschap van de uit het peloton weggesprongen Luis Leon Sanchez (Astana) en Giovanni Visconti (Movistar), maar de frisse benen van die twee laatsten bleken al snel te sterk voor de vroege vluchters.

Op 25 kilometer van de meet knalde Etixx-Quick.Step het peloton uit elkaar, in de hoop zo de rode loper uit te rollen voor kopman Michal Kwiatkowsi, maar opnieuw werd het tempo onderbroken door een forse valpartij. Ditmaal was Chris Froome het grootste slachtoffer, de kopman van Sky moest met forse schaafwonden verder.

Gevolg was dat de grote namen vooral wachtten tot op de Côte de Cherave (op 7 kilometer van de meet) om hun ontsnappingspogingen te wagen. Die helling was de vondst van de organisatie om de vlakke aanloop naar de Muur van Hoei zwaarder te maken, en met succes: nadat Visconti en Sanchez waren opgeraapt plaatste eerst Vincenzo Nibali (AST) een aanval, en ook Roman Kreuziger (TIN) waagde een poging, maar het was onze landgenoot Tim Wellens (LOT) die een kloof sloeg. Hij probeerde er een tijdritje van te maken, reed een maximale voorsprong van 20 seconden bij elkaar, maar op de Muur riep een jagend peloton Wellens weer tot de orde. Het peloton reed in gesloten slagorde naar de meet, maar in de laatste honderden meters sprintte Alejandro Valverde (Movistar) onhoudbaar weg vanop de kop. Julian Alaphilippe (Etixx-Quick.Step) werd tweede, Michael Albasini (Orica-GreenEdge) derde. Dylan Teuns (BMC) werd met een dertiende plaats beste Belg.

Top tien:

1. Alejandro Valverde (Movistar)
2. Julian Alaphilippe (Etixx - Quick-Step)
3. Michael Albasini (Orica)
4. Joaquim Rodríguez (Katyusha)
5. Daniel Moreno (Katyusha)
6. Alexis Vuillermoz (AG2R)
7. Sergio Henao (Team Sky)
8. Jakob Fuglsang (Astana)
9. Tom-Jelte Slagter (Cannondale)
10. Wilco Kelderman (LottoNL)

Bekijk hier de volledige uitslag!