Dan toch een regenboogvlag in Denderleeuw

Na een eerdere weigering is de Denderleeuwse schepen van Sociale Zaken dan toch van plan om een regenboogvlag uit te hangen op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. De weigering werd niet uit ideologische overwegingen gedaan, klinkt het.

Ex-coalitiepartner CD&V, sinds begin november is de Oost-Vlaamse gemeente onbestuurbaar, distantieerde zich vrijdag van de weigering. ‘Dit is het zoveelste voorval van polarisering binnen onze samenleving’, merkte schepen Alberic Sergooris (CD&V) op.

‘We hebben vorige week beslist om die vlag niet uit te hangen, niet omdat we voor of tegen zijn, maar gewoon omdat we consequent enkel vlaggen uithangen voor evenementen waar we als gemeente bij betrokken zijn’, zegt schepen van Sociale Zaken Koen D’Haenens (N-VA). ‘Anders worden we elke week met een andere vraag geconfronteerd en we willen alle minderheden op een gelijke manier behandelen.’

Toch zegt de schepen van Sociale Zaken dat hij de discussie opnieuw wil openen op het volgende schepencollege. ‘Als daar zoveel heisa over bestaat dan heb ik er geen enkel probleem mee om die vlag op te hangen’, klinkt het.

Koepelvereniging çavaria reageert tevreden dat de gemeente de weigering wil herbekijken. ‘We hopen dat alle gemeentes de regenboogvlag zo veel mogelijk, en meer dan vorig jaar, zullen uithangen’, zegt woordvoerder Jeroen Borghs. Vorig jaar deden bijna zeven op de tien gemeenten dat.