‘400 migranten verdronken voor Italiaanse kust’
Archiefbeeld Foto: AFP

Voor de Italiaanse kust zijn dinsdag zo’n 400 vluchtelingen verdronken, nadat de boot waarmee ze vanuit Libië Italië probeerden te bereiken, kapseisde. Dat meldt kinderrechtenorganisatie Save the Children dinsdag op basis van getuigenverklaringen.

De Italiaanse kustwacht had maandag 144 vluchtelingen van een boot gered, die voor de Libische kust gekapseisd was. Er werden ook negen lijken geborgen. Maar overlevenden hebben het over honderden doden. Er werd een grote reddingsactie op het getouw gezet, maar voorlopig zonder resultaat. Er werden geen overlevenden meer gevonden, bericht het persagentschap Ansa op basis van de kustwacht.

Als de vrees van Save The Children klopt, is het één van de grootste vluchtelingendrama's sinds oktober 2013. Toen kwamen meer dan 360 mensen om voor het Italiaanse eiland Lampedusa. De ramp bracht een discussie op gang over het Europese vluchtelingenbeleid.

Het aantal bootvluchtelingen is met de oorlogen in Syrië en Libië in elk geval sterk toegenomen. Sinds afgelopen vrijdag redde de Italiaanse kustwacht al zo'n 8.500 mensen. Veel vluchtelingencentra in Italië zitten overvol. Op Lampedusa bijvoorbeeld verblijven 1.400 mensen in een centrum waar plaats is voor 250 man.

Het Italiaanse reddingsprogramma 'Mare Nostrum' is vorig jaar afgelopen, het werd vervangen door het Europese 'Triton'. Maar volgens mensenrechtenorganisaties faalt dit beleid en is het vooral de bedoeling vluchtelingen af te schrikken. Ook Rome wil meer steun van Europa om de crisis te kunnen beheersen.