Personeel wil duidelijkheid over sluiting OIVO
Foto: BELGA

De raad van bestuur van het OIVO, het Onderzoeks - en Informatiecentrum van de VerbruikersOrganisaties, heeft dinsdag het voornemen tot sluiting aangekondigd. Bijna het volledige personeel, een twintigtal mensen, wordt hierdoor getroffen, maar de invoering van het sociaal plan is tot op heden nog vaag.

Het personeel eist duidelijkheid vanwege de raad van bestuur, klinkt het in een mededeling van het gemeenschappelijk vakbondsfront. De procedure voor het collectief ontslag werd in maart 2015 in gang gezet.

‘De financiële situatie van het OIVO laat geen vergoeding gelijk aan het wettelijk minimum toe voor de ontslagen werknemers. Door het beheerscontract van het OIVO te verbreken in november 2014 heeft de minister van Werk, Kris Peeters, de nodige opzeggingsvergoedingen niet toegekend die de werknemers een degelijke contractbeëindiging zou waarborgen’, klinkt het.

‘Bij gebrek aan een aanvaardbare beleidsbeslissing voor het personeel zullen de werknemers waarschijnlijk geen andere keuze hebben dan een beroep te doen op het Fonds voor Sluiting van Ondernemingen.’

Om budgettaire redenen heeft de huidige minister van Economie een nieuw beheerscontract voorgesteld, maar deze keer voor een nieuwe structuur, waarvoor 70 procent minder subsidies voorzien worden.

‘Dit heeft niets te maken met het huidige OIVO, het gaat om een volledig nieuwe organisatie’, aldus Francis Stevens van het BBTK. ‘In die nieuwe organisatie kunnen vijf, hoogstens zes voltijds equivalenten aan de slag. En het is niet eens zeker of dat mensen van het huidige OIVO zullen zijn.’

Het vakbondsfront is misnoegd over de gang van zaken en vraagt opheldering.