Belgische groentekoning stap dichterbij
Hein Deprez, de sterke man achter Univeg, Greenyard Foods én Peatinvest Foto: Lisa Van Damme; LVD

De Belgische bedrijven Greenyard Foods, Univeg en Peatinvest hebben een intentieverklaring ondertekend over hun fusieplannen. De groep zou verdergaan onder de vlag van Greenyard Foods.

Dat meldt Greenyard Foods maandag in een persbericht. Bedoeling is een wereldleider te vormen in groenten en fruit, met een omzet van 3,7 miljard euro. Tegen komende zomer zou de zaak al rond kunnen zijn, al is er wel nog toestemming van de raden van bestuur en de betrokken toezichthouders nodig.

Beleggers reageren alvast opgetogen op de mededeling. Meteen na het openen van de beurs springt het aandeel Greenyard Foods op Euronext Brussel bijna 5 procent omhoog

Begin maart hadden de bedrijven al aangekondigd dat er gesprekken liepen over de mogelijkheid om een combinatie te vormen. Helemaal onverwacht was dat niet. Hein Deprez heeft een groot deel van de drie betrokken ondernemingen in handen.

Nieuwe aandelen

Nu wordt duidelijk hoe die operatie er zal uitzien. Univeg en Peatinvest worden volledig in het beursgenoteerde Greenyard Foods gebracht. Daarvoor worden 25,5 miljoen aandelen Greenyard Foods uitgegeven aan de aandeelhouders van Univeg en Peatinvest. Greenyard Foods wordt de overkoepelende vennootschap van de nieuwe groep.

Als onderdeel van deze transactie zal investeringsfonds Gimv-XL zijn bestaande warranten uitoefenen, hetgeen een kapitaalverhoging in cash inhoudt van 25,6 miljoen euro. Na de combinatie en na uitoefening van de warranten van Gimv-XL zal 42,5 pct van het fusiebedrijf in handen zijn van de bestaande aandeelhouders van Greenyard Foods, 49,6 pct bestaande aandeelhouders van Univeg en 7,9 pct bestaande aandeelhouders van Peatinvest. Het totaal aantal uitstaande aandelen wordt 44,4 miljoen.

Deprez

Spilfiguur is en blijft ondernemer Hein Deprez, nu al referentieaandeelhouder en voorzitter van de drie bedrijven. Deprez Holding, gecontroleerd door Hein en Veerle Deprez, blijft de strategische langetermijnreferentieaandeelhouder. “Andere vaste aandeelhouders zullen ook hun participatie aanhouden en/of versterken, en zo een platform creëren voor verdere expansie”, klinkt het. Er werden ook samenwerkingsprincipes overeengekomen die telers moeten toelaten hun markttoegang te verbeteren.

Wereldspeler

Greenyard Foods is actief in de markt van diepvriesgroenten en conserven. De groep telt 2.200 medewerkers, met dertien productievestigingen in België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Polen en Hongarije, en filialen en verkoopskantoren op vijf continenten. Univeg is actief als leverancier van verse groenten en fruit, met 4.000 personeelsleden en vestigingen in 27 landen op vijf continenten. Peatinvest is actief in de tuinbouwsector, als leverancier van substraten of potgrond voor de teelt van fruit en groenten.