Alexander Kristoff wint Ronde van Vlaanderen
Foto: belga

Alexander Kristoff heeft de 99ste Ronde van Vlaanderen gewonnen. De Noor van Katusha klopte makkelijk Niki Terpstra in de sprint. Etixx-Quick Step grijpt zo alweer naast de zege. Greg Van Avermaet was de beste Belg op de derde plaats.

Een massa volk was present bij de officieuze start van de 99ste Ronde van Vlaanderen in Brugge. Na tien kilometer en net voorbij het boerenprotest in Loppem ging de vlag naar beneden voor de officiële start en meteen kregen we een spervuur van demarrages. Het ging echter razend hard en het duurde even tot er renners weg geraakten uit de greep van het peloton. Uiteindelijk slaagden zeven aanvallers daar toch in maar onder hen (helaas) geen enkele Belg. De namen: Jesse Sergent (TFR), Damien Gaudin (ALM), Ralf Matzka (BOA), Clement Venturini (COF), Matt Brammeier (MTN), Dylan Groenewegen (TRM) en Lars Bak van Lotto-Soudal.

Incidenten met Wiggins en neutrale wagen

Het peloton liet begaan, de vluchters kregen meer dan zes minuten voorgift en zo kon de rust weerkeren. Team Sky ging zijn verantwoordelijkheid niet uit de weg en zette zich op kop van de grote groep. Ook Sir Bradley Wiggins reed steeds attent voorin maar was wel het eerste slachtoffer van de dag: bij de eerste beklimming van de Oude Kwaremont na 100 kilometer ging hij tegen de vlakte. Hij moest van fiets wisselen maar kon na een korte achtervolging even later wel weer aansluiten.

Over halfweg koers werden de Vlaamse wegen smaller, steeg de nervositeit en kwamen er steeds meer incidenten. Ondermeer Sagan, Paolini en Degenkolb kregen met pech af te rekenen maar het grootste ongeluk kwam er voorin toen Jesse Sergent van Trek door de neutrale wagen van de weg werd gemaaid. De onfortuinlijke Nieuw-Zeelander werd met de ziekenwagen afgevoerd en zo doken er nog zes koplopers de finale in.

Wachten, wachten en...

De koers bleef echter gesloten: iedereen spaarde zich voor de loodzware finale en zo was het wachten geblazen tot de laatste vijftig kilometer. In het peloton reed de volledige ploeg van Sky op kop zonder zich druk te maken. Bij de tweede passage van de Oude Kwaremont en de eerste keer Paterberg werd het tempo wel wat opgevoerd maar nog steeds hielden de favorieten zich gedeisd. Alleen Wiggins moest voorin de rol lossen en even later werd met Gaudin de laatste vluchter ingerekend. Op de Koppenberg mende Stijn Devolder de groep met favorieten naar boven maar alleen Chavanel en een verrassende Greipel trokken in de aanval.

... toch Van Avermaet

Uiteindelijk was het toch weer Greg Van Avermaet die de debatten opende: de kopman van BMC trok door op de Taaienberg. Eindelijk, op zo’n 35 kilometer van de finish. Hij geraakte niet weg maar zorgde zo wel voor een eerste schifting, waardoor er zo’n 30 man voorin overbleef. Sep Vanmarcke was het grootste slachtoffer: de West-Vlaming probeerde alleen die scheve situatie nog recht te zetten maar zou daar niet in slagen.

Niki Terpstra wachtte niet af en trok in de aanval op de Hotond. Alleen snelle man Alexander Kristoff haakte enigszins verrassend zijn wagonnetje aan. De twee begonnen aan de laatste keer Oude Kwaremont met een halve minuut voorsprong.

Oude Kwaremont luidt finale in

Eindelijk barstte de echte finale los en Zdenek Stybar trok bergop fors door, samen met Geraint Thomas. De overige favorieten lieten echter niet begaan en de twee koplopers behielden hun voorsprong.

Op de Paterberg reden Van Avermaet en Peter Sagan weg van de achtervolgers, op zoek naar de koplopers die nog steeds een vijftiental seconden voorgift hadden. In de dertien vlakke kilometers richting Oudenaarde kregen we zo een ultraspannend duel tussen twee duo’s maar ook de overige tenoren volgden op enkele seconden.

Poker van Terpstra

Terpstra besefte dat hij Kristoff niet kon kloppen in de sprint en weigerde op vijf kilometer van de streep nog vol over te nemen. De Noor moest zo voorin het meeste werk opknappen maar hield de Nederlander makkelijk af in de sprint met twee. Van Avermaet werd op enkele seconden derde.

Uitslag:

1. Kristoff

2. Terpstra

3. Van Avermaet