Farid Bamouhammad terug in de cel
Farid Bamouhammad. Foto: Herman Ricour

Farid ‘le Fou’ Bamouhammad (47) heeft zich woensdag, in de late namiddag, vrijwillig aangeboden aan de gevangenis van Sint-Gillis. Daar wordt hij opnieuw opgesloten. Dat heeft zijn advocaat Marc Nève aan De Standaard bevestigd.

Het parket-generaal van Brussel en de advocaten van Bamouhammad waren de voorbije dagen overeen gekomen dat hij zich zonder problemen terug zou aanbieden in de gevangenis. Het hof van beroep van Luik besliste maandag dat Bamouhammad vier maanden geleden ten onrechte uit de cel werd vrijgelaten om medische redenen. Een Luikse rechter had in december beslist dat Bamouhammad niet meer in de gevangenis thuishoorde omdat hij zware psychische problemen had gekregen door zijn opsluiting. Hij was bovendien al 54 dagen in hongerstaking.

Sinsdien woonde Bamouhammad in de buurt van Charleroi bij mensen die hem opvingen. De minister van Justitie, Koen Geens (CD&V), was in beroep gegaan tegen zijn vrijlating en kreeg nu gelijk.

Bamouhammad moet normaal toch tot 2027 in de gevangenis zitten. Zijn advocaten hopen dat hij op de volgende zittingen van de strafuitvoeringsrechtbank op 20 april toch vrij zal kunnen komen onder voorwaarden.

Zijn advocaten zullen nu een nieuwe vraag tot voorlopige invrijheidsstelling indienen op basis van zijn gezondheidstoestand.