'Dit is een heksenjacht tegen Farid'
Farid Bamouhammad Foto: Herman Ricour

De beslissing die Farid Bamouhammad de gevangenis liet verlaten voor medische redenen, wordt teruggedraaid. Dat heeft het hof van beroep in Luik beslist. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) kan nu beslissen om Bamouhammad terug naar de gevangenis te sturen. Zijn advocaat vestigen hun hoop nu op het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Na een hongerstaking van 55 dagen liet de Luikse kortgedingrechter Philippe Claude Farid Bamouhammad in november 2014 onverwacht vrij. Zijn advocaten overtuigden de rechter met een arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat oordeelde dat Bamouhammad dringend medische verzorging moest krijgen buiten de gevangenis.’ Minister van Justitie Koen Geens tekende verzet aan tegen de beslissing, maar dat werd verworpen door een Luikse rechter. Daarop ging de Belgische staat echter in hoger beroep. Het Luikse hof van Beroep was het deze keer wel eens met Geens.

De advocaten van Bamouhammad hadden eerder aangevoerd dat het hof van beroep niet bevoegd was om te oordelen over het beroep van Geens en dat hun cliënt in vrijheid moest blijven. Het Luikse beroepshof besliste echter om de eerste beslissing in de zaak aan te passen.

Daarbij oordeelden de rechters onder andere dat Bamouhammad zelf zijn medische toestand had veroorzaakt door in hongerstaking te gaan. Het bevel om de man in vrijheid te stellen, werd daarbij nietig verklaard. Dat betekent dat Bamouhammad, in deze fase van de procedure, moet terugkeren naar de cel om de rest van zijn straf - tot 2027 - uit te zitten. In de praktijk zal minister Geens daarover beslissen.

Verdediging: 'Te gek voor woorden'

'De zaak is in handen van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. We zullen nu de beslissing van het hof van beroep van Luik aan hen overmaken', reageerde één van de advocaten van Bamouhammad, Marc Nève.  'Dit is te gek voor woorden. Het is een heksenjacht. Zeker omdat het gevangenisbestuur toegegeven had dat die man niet meer in de gevangenis hoort.'

In een interview met De Standaard verklaarde Bamouhammad eerder dat hij nooit meer wilde terugkeren naar de gevangenis. ‘Wat ik wil, is een anoniem leven, ergens op het platteland.’