Luca Paolini heeft een historische editie van Gent-Wevelgem op zijn naam geschreven. In een voorjaarsklassieker die werd getekend door uitzonderlijk zware windvlagen plaatste de lepe 38-jarige Italiaan een beslissende demarrage op zes kilometer van de meet uit een elitekopgroep. Niki Terpstra klopte E3-winnaar Thomas in de sprint voor de tweede plaats. Stijn Vandenbergh eindigde als vierde en was de beste Belg.

Wielrennen op Sportwereld.be

Stortregens en wind: dat waren de twee absolute hoofdrolspelers die de 77e Gent-Wevelgem kleur gaven. Al vanaf de start in Deinze kreeg het peloton af te rekenen met bijzonder guur stormweer. Het zou voor één van de meest spectaculaire edities uit de geschiedenis van deze voorjaarklassieker zorgen.

Het startschot was amper gegeven of het peloton werd al in waaiers getrokken. Een scenario dat zich de hele wedstrijd zou herhalen. De windvlagen waren zo hevig dat sommige renners letterlijk van de baan werden geblazen. Gert Steegmans belandde op de Moeren in de sloot, Etixx-ploegmakkers Cavendish en Velits smakten tegen de grond. Tourwinnaar Bradley Wiggins vond het allemaal veel te gevaarlijk en stapte simpelweg uit koers (lees meer ). Ongeziene taferelen!

Flandriens Vanmarcke, Thomas, Roelandts en Van Avermaet vonden het allemaal heerlijk en sleurden de boel aan stukken. Nog voor de heuvelzone op 120 kilometer van de meet was het peloton al herleid tot een veertigtal sterke beren. Al de rest was er definitief aan voor de moeite.

Indrukwekkende solo van Roelandts

Op de Catsberg - de derde helling van de dag - gooide Maarten Tjallingii een nieuwe knuppel in het hoenderhok. Jürgen Roelandts gebruikte de afzink van de Kemmelberg om de sprong te maken naar de Nederlander. De kopman van Lotto-Soudal liet Tjallingii vervolgens achter op de Monteberg en begon aan een indrukwekkend nummertje op 76 kilometer van de streep.

Roelandts kreeg zeven renners achter zich in de achtervolging: Stijn Vandenbergh (EQS), Niki Terpstra (EQS), Sep Vanmarcke (TLJ), Jens Debusschere (LTS), Daniel Oss (BMC), Luca Paolini (KAT) en Geraint Thomas (SKY). Het was even schrikken toen Thomas letterlijk van zijn fiets werd geblazen, maar de winnaar van E3 Harelbeke viel gelukkig in de graskant en pikte snel terug aan in de groep der favorieten.

De machtig sterke Roelandts kwam met iets minder 2 minuten voorsprong boven op de tweede beklimming van de Kemmelberg, de voorlaatste helling op 40 kilometers van de finish. Een riante bonus die op en over de slothindernis Monteberg plots werd gehalveerd.

Vandenbergh rijdt kloof dicht, sluwe Paolini maakt het af

Vooral het werk van Stijn Vandenbergh die in dienst van kopman Niki Terpstra zowat in zijn eentje de kloof dichtreed, zorgde er voor dat Roelandts sneuvelde op 17 kilometer van de streep. In een epische slotfase streden Vanmarcke, Terpstra, Vandenbergh, Debusschere, Paolini en Thomas om de zege. De sluwe Luca Paolini demarreerde tot drie keer toe. De eerste twee pogingen werden snel gecounterd, maar de derde was er eentje met zoveel panache dat het volstond om de resterende vijf kilometer uit de greep van de tegenstand te blijven. Bij de achtervolgers werd er te lang gepokerd. De tegenaanval van Tersptra en Thomas kwam te laat. Terpstra won de sprint voor de tweede plaats van E3-winnaar Thomas. Stijn Vandenbergh werd beste Belg op de vierde plaats. 

Veteraan Luca Paolini sprak achteraf over de mooiste zege in zijn lange carrière. In 2013 won de Italiaan van Katusha ook al in barre omstandigheden de Omloop Het Nieuwsblad. 

 Uitslag

1  Luca Paolini Katusha 6:20:55
2  Niki Terpstra Etixx - Quick-Step +11
3  Geraint Thomas Team Sky
4  Stijn Vandenbergh Etixx - Quick-Step +18
5  Jens Debusschere Lotto +26
6  Sep Vanmarcke LottoNL +40
7  Jürgen Roelandts Lotto +1:52
8  Daniel Oss BMC Racing +4:15
9. Alexander Kristoff Katusha 
10. Peter Sagan Tinkov-Saxo

Bekijk hier de volledige uitslag!

Herbeleef de wedstrijd hier fase per fase!