En toen ging het licht uit
De Eiffeltoren in Parijs, Frankrijk. Foto: AP

Op de Brusselse Grote Markt heeft de Franse ambassadeur zaterdag om 20.30 uur de lichten van het Brusselse stadhuis uitgedaan, een symbolische daad naar aanleiding van de negende editie van Earth Hour. Met dat initiatief, waarbij wereldwijd duizenden mensen een uur lang het licht doven, wil het Wereld Natuur Fonds (WWF) aandacht vragen voor de klimaatverandering en de vraag naar concrete en ambitieuze maatregelen kracht bijzetten.

In België nemen een tiental steden deel aan het initiatief, wereldwijd zijn dat er meer dan 7.000 steden, verspreid over 160 landen. Earth Hour krijgt dit jaar een extra dimensie in de aanloop naar de klimaattop die in december 2015 plaatsvindt in Parijs en waar voor het eerst een bindend klimaatakkoord moet afgesloten worden.

‘Earth Hour is dan ook de ideale gelegenheid om een de politieke verantwoordelijken een duidelijk signaal te sturen’, zegt Koen Stuyck van WWF België. ‘Er is een ambitieus plan nodig, het is de hoogste tijd dat de verandering plaatsgrijpt. Zeker in België is het gebrek aan ambitie op klimaatvlak pijnlijk. De helft van onze ecologische voetafdruk is afkomstig van het gebruik van fossiele brandstoffen en de doelstellingen inzake de reductie van CO2-uitstoot zijn veel te laag. Voor Europa ligt die op 20 procent en voor België op 15 procent terwijl wetenschappers vragen om een daling van 25 tot 40 procent tegen 2020 in vergelijking met de uitstoot in 1990, en van 80 tot 95 procent tegen 2050.’

Niet alleen de stad Brussel neemt deel aan Earth Hour, ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft op een aantal plaatsen, zoals de basiliek van Koekelberg, de openbare verlichting gedoofd.