BLOG. Bela Gil, de tv-chef die haar volk gezond leert eten

Bela Gil, de 27-jarige dochter van de bekende Braziliaanse zanger Gilberto Gil, wil haar volk bruine rijst en tofoe leren eten, in plaats van pizza’s en pastels. Geen makkelijke opgave, want Brazilianen zijn verlekkerd op alles waar suiker en vet in zit.

‘Ik wou altijd kunnen zingen en tekenen, maar ik heb voor geen van beiden talent’, zegt Bela Gil, dochter van zanger Gilberto Gil. ‘Gelukkig kan ik mijn creativiteit kwijt in koken en voeding. Ik was 18 toen ik naar New York reisde. Ik ging er Nutrition and Food Science studeren aan het Hunter College. Ik volgde ook cursussen over ayurveda en macrobiotiek. In mijn familie heeft gezonde voeding steeds een grote rol gespeeld. Mijn vader kookte altijd macrobiotisch. Wij, de kinderen, mochten eten wat we wilden. Voor hem stond er bruine rijst en tofoe op tafel, voor ons witte rijst en kipfilet. Pas toen ik naar New York reisde en voor mezelf moest leren zorgen, besefte ik hoe belangrijk gezond eten is.’

Na zeven jaar New York kwam Bela terug naar haar geboorteland. Ze werd personal chef en startte in Rio de Janeiro een praktijk als diëtiste op. Vorig jaar schreef Bela het kookboek ‘Bela Cozinha’ en kreeg ze een programma op de zender GNT, waarin ze kookt voor celebrities en hen toont hoe ze evenwichtig, gezond en lekker kunnen eten. ‘Mijn filosofie is: hoe minder behandeld voedsel, hoe beter. We moeten lokale producten eten en de producenten waarderen en eerlijker betalen. Hoe eenvoudiger je eet, hoe beter.’

Bolinho de arroz integral e painço (rijstballetjes en gierst), Bela's lievelingsrecept

Bela is niet al te radicaal. Zo is ze geen fan van een detoxdiëten. Wie correct eet, detoxt al genoeg. Een dieet à la Bela moet eenvoudigweg zo natuurlijk mogelijk zijn, de ingrediënten zo weinig mogelijk chemisch behandeld. Maar haar regels zorgen wel voor polemiek. De diëtiste spreekt immers op vele vlakken heel wat artsen en specialisten tegen. Zo is het volgens Bela niet gezond om liters water te drinken of fruit te eten in de winter. ‘Van de kritiek die ik krijg trek ik me weinig aan. Als je iets als eerste doet, zal je het altijd moeilijk hebben en krijg je veel te verduren. Ik moet geduld hebben tot de mensen er iets meer van begrijpen.’

Een andere kritiek die Bela vaak krijgt is dat gezond eten duur is en veel tijd in beslag neemt. ‘Mensen denken dat gezond eten moeilijk is en hopen geld kost. Maar het is echt wel doenbaar. Een portie rijst, bonen en groenten is goedkoper en voedzamer dan een belegd broodje. We moeten terug naar eerlijk voedsel. Maar helaas nemen mensen hun kinderen graag mee naar fast food ketens. Niemand wil een pizza opgeven voor rijst en bonen.’ En de opmerkingen dat gezond koken veel tijd in beslag neemt? ‘Rijst blijft goed voor 2 à 3 dagen, dus je kan enkele porties tegelijk maken. Bonen kan je invriezen. Als je gezond wil beginnen eten, begin dan met kleine stapjes. Probeer dagelijks minstens één groente zoals spinazie of kool op je bord te leggen. Zelfs als is het maar om de twee dagen, het is beter dan niets.’

De cover van haar boek

Zelf eet Bela het liefst van alles comida baiana, eten uit Bahia, het noordoosten van Brazilië. ‘Mijn lievelingsingrediënt is óleo de dendê, palmolie vol vitamines en anti-oxidanten. De olie doet me denken aan mijn kindertijd. Ik gebruik de olie niet elke dag, in mijn keuken gebruik ik vooral óleo de coco. Maar voor Bahiaanse gerechten moet het dendê zijn, de olie is door niets vervangbaar. Farofa, licht gebakken maniokmeel, is ook één van mijn favorieten.’

Een typisch Braziliaanse ingrediënt dat Belgen volgens Bela zeker zouden moeten proeven: kokosnoot. ‘De vrucht kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Je kan het water drinken, het vlees eten en de olie gebruiken om te koken. Een kokosnoot is een supercomplete vrucht. Met tapioca, gemaakt van de bloem van maniok, maak je heerlijke pannenkoeken. En de beste kaas van Brazilië komt uit het Zuiden: queijo da Serra da Canastra. Maar natuurlijk raad ik ze aan om deze dingen enkel te proeven als ze in Brazilië zijn. In België moeten mensen vooral lokale producten kopen en eten.’

Kim De Craene-Bombonati werd verliefd op een Braziliaan, trouwde met hem en schippert daardoor al twee jaar tussen Antwerpen en het goed 9.700 kilometer verder gelegen Braziliaanse São Paulo. Voor De Standaard Life & Style houdt ze ons wekelijks op de hoogte van haar avonturen in Brazilië.