Rapmogul Suge Knight stort in elkaar in rechtszaal
Marion ‘Suge’ Knight en zjin advocaat Matthew Fletcher Foto: AFP

Een Amerikaanse rechtbank heeft de borgtocht voor de Amerikaanse rapper en hiphopproducent Marion ‘Suge’ Knight bepaald: 25 miljoen dollar. Knight, die terechtstaat wegens moord, poging tot moord en vluchtmisdrijf, stortte in elkaar toen hij het bedrag te horen kreeg.

De 49-jarige Knight wordt ervan beschuldigd met zijn truck twee mannen te hebben overreden na een ruzie op de set voor een commercial voor de film ‘Straight outta Compton’. Een 55-jarige man kwam daarbij om het leven, een andere man raakte gewond.

Knight, die medestichter was van het bekende rap-label Death Row Records, was al eerder een paar keer naar het ziekenhuis gebracht na eerdere hoorzitting en stortte nu in elkaar in de rechtszaal. Hij werd op een brancard naar het ziekenhuis gebracht.

De openbare aanklager had een lijvig dossier samengesteld waarin Knight omschreven wordt een recidivist die sinds 1987 voortdurend de regels van zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling aan zijn laars lapt. Hij is dan ook niet in staat zijn gewelddadig crimineel gedrag te stoppen, klinkt het en sinds hij in 2002 uit de gevangenis kwam, heeft hij zijn ‘verderfelijk leven vol misdaad’ verdergezet.

Hij zou ook betrokken zijn in een systeem van afpersing, waarbij rappers die hun geluk willen beproeven in Los Angeles of Las Vegas hem een ‘belasting’ moeten betalen.

Voor de aanklager staat het vast: Knight is iemand die ‘niet in staat is zijn crimineel gedrag te stoppen’. Een omschrijving die de rechter blijkbaar wel kon volgen, want hij zette de borg op 25 miljoen dollar.

Knigt was voorwaardelijk vrij - hij had de camera van een fotograaf afgenomen - op het moment dat hij met zijn auto Terry Carter (55) en Cle ‘Bone’ Sloan (51) aanreed.

Knight pleit onschuldig en ontkent dat hij de twee wilde doden. Hij zegt dat hij niet merkte dat hij zijn vriend Terry Carter in januari had aangereden, omdat hij vluchtte voor een aanval. Als hij veroordeeld wordt, riskeert hij 25 jaar cel tot levenslang.