Verpest bewolking eclipsfeestje?
Wachten op de Smiley-eclips Foto: nd

De rode draad doorheen de weersvoorspellingen voor vrijdag in de tijdspanne van de eclips is dat bewolking het feest van hemelfysica kan vergallen, maar voorspellers zijn het niet helemaal eens waar er toch de beste kansen zijn om tussen pakweg 09.30 en 11.45 uur het zeldzame natuurfenomeen te kunnen waarnemen.

Volgens het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) in Ukkel wordt tijdens de nacht van donderdag op vrijdag vanuit het noordoosten geleidelijk drogere lucht aangevoerd. In het oosten en het centrum is de vochtige grenslaag waarin nevel, mist en lage wolken gevormd worden, vrij dun. Het westen van het land bevindt zich daarentegen nog steeds in de vochtige luchtmassa van de vorige dagen.

Het KMI verwacht dat er in het oosten van het land vrij snel brede opklaringen zullen zijn, zodat de condities ten tijde van de eclips waarschijnlijk gunstig zullen zijn voor een waarneming. Langs de noordflank van de Ardennen en in de grote valleien van bijvoorbeeld Samber en Maas blijft het vocht echter langer hangen.

Lage bewolking

De kansen in het centrum van het land zijn volgens het federaal weerinstituut fiftyfifty. Er zijn ook mooie opklaringen te verwachten, zeker ten oosten van de hoofdstad. Meer naar de westelijke kant van het centrum toe, dus grosso modo de as Gent-Brussel, zal het iets langer duren eer er opklaringen zijn.

Voor het westen ziet het KMI het letterlijk en figuurlijk somber in: er is weinig kans op opklaringen, de zon zou pas in de loop van de namiddag doorbreken.

‘Hoe meer naar het westen, hoe slechter de condities’ voor een waarneming, luidt het in Ukkel bondig samengevat.

Het private weerbedrijf Meteoservices in Leuven ziet als constante doorheen de weermodellen dat hier en daar vrij veel lage bewolking blijft hangen, vooral in het oosten en het centrum van het land. In het westen en het noordwesten zou de bewolking snel verdwijnen, terwijl er ook ten zuiden van Samber en Maas de kans op opklaringen vrij hoog is.

Bij een zonsverduistering staan zon, aarde en maan op één lijn. De maan werpt dan een schaduwkegel op de aarde. Er ontstaat een kernschaduw en een bijschaduw