Londen krijgt wolkenkrabber zonder schaduw
In de Britse hoofdstad Londen prijkt binnenkort een bijzondere wolkenkrabber. Het gebouw zal het zonlicht absorberen en dus geen schaduw hebben.

In de nabije toekomst zal Londen maar liefst 250 wolkenkrabbers rijker worden. Dat brengt niet alleen veel nieuwe woon- en werkmogelijkheden met zich mee, maar ook veel schaduw voor de mensen die in de straten wandelen.

Daar heeft het lokale ontwerpersbureau NBBJ iets op gevonden. Het bedrijf heeft de bouwplannen klaar voor de ‘No Shadow Tower’ nabij de O2 Arena. Dit moet de allereerste wolkenkrabber worden die geen schaduw zal werpen op de omgeving.

Hoe dat kan? Het ontwerp bestaat uit twee wolkenkrabbers. Beide constructies zullen speciale ramen hebben waardoor natuurlijk zonlicht kan reflecteren en er dus geen sprake is van een schaduw. Concreet zal het meest noordelijke gebouw fungeren als een enorme gebogen spiegel.

Deze zal het reflecteren op de schaduw van het andere gebouw. Het gereflecteerde licht kan de schaduw een hele dag volgen en voor zestig procent doen verdwijnen. Volgens de ontwerpers zal het gereflecteerde licht diffuus worden verspreid zodat er geen gevaar is dat passanten zich verbranden.

Hoofdontwerper Christian Coop is ervan overtuigd dat dit concept toegepast kan worden op wolkenkrabbers overal ter wereld. Het idee is echter niet helemaal nieuw. In de Noorse stad Rjukan gebruikt men gigantische spiegels om zonlicht te werpen op plaatsen die anders altijd in de schaduw liggen van de hoge bergen.