Graftombe Saddam Hoessein vernietigd
Een soldaat van het Irakese leger staat bij het vernielde mausoleum van ex-dictator Saddam Hoessein. Foto: AP

De laatste rustplaats van de voormalige Iraakse dictator Saddam Hoessein is afgelopen weekend bijna volledig verwoest tijdens hevige gevechten tussen Iraakse regeringstroepen en de terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Islamitische Staat heeft het gebied rond Tikrit, de tweede grootste stad in Irak, sinds juni volledig in handen. De strijders van IS worden er gesteund door getrouwen van de gevallen dictator. Iraakse regeringstroepen proberen de IS-strijders nu te verdrijven uit de stad.

De gevechten om de stad worden alsmaar heviger. In de hevige strijd dit weekend raakte het mausoleum voor voormalig dictator Saddam Hoessein in zijn geboorteplaats Awja zodanig beschadigd dat enkel de steunzuilen nog overeind staan. IS-strijders hadden explosieven in de omgeving geplaatst, die een hevige ravage aanrichtten zodra Iraakse troepen het gebied betraden.

Het lichaam van de gevallen dictator lag wel niet meer op deze locatie. Soennitische bondgenoten van de Iraakse leider hebben het lijk vorig jaar verplaatst naar een geheime locatie. De soennieten wilden voorkomen dat rivaliserende sjiieten het lichaam van de voormalige leider in handen zouden krijgen.