Ikea stopt met Russisch magazine door antihomowet
Foto: AP

Ikea stopt in Rusland met een onlinemagazine uit vrees voor inbreuken op de wet tegen homopropaganda.

In een mededeling stelt de meubelgigant dat sommige artikels in Ikea Family Live in Rusland gezien kunnen worden als ‘homopropaganda’. ‘We bekijken de wetten in de landen waar we werken. Om inbreuken te vermijden, hebben we beslist om het magazine niet meer in Rusland te publiceren.’

Volgens Ikea reflecteert het magazine de waarden van de groep, waaronder gelijke rechten. ‘Het magazine toont verschillende aspecten van mensen in hun woning, ongeacht hun leeftijd, geslacht, seksuele geaardheid, nationaliteit en religie.’

In het blad, dat in 25 landen wordt uitgegeven, worden ook stellen van hetzelfde geslacht geïnterviewd en afgebeeld. Twee jaar geleden weerde IKEA nog een artikel over een lesbisch koppel met een kind uit de Russische editie.

Volgens de communicatiedienst van het bedrijf in Rusland heeft Ikea geen officiële waarschuwing gekregen in verband met de propagandawet.

In 2013 keurde de Russische president Vladimir Poetin de omstreden wet goed. Die voorziet boetes voor wie informatie over homoseksualiteit aan minderjarigen bezorgt. Volgens mensenrechtengroepen wordt de wet gebruikt om evenementen over homorechten te verbieden.