BLOG. Belgische chocolade voor Braziliaanse lekkerbekken
Dominique Persoone Foto: frederik beyens

Zaterdag gaat in São Paulo het Festival do Chocolate Belga van start. Een week lang, van 14 tot 21 maart, kunnen Brazilianen zich tijdens een dertigtal events te goed doen aan Belgische chocolade. Op het programma: degustaties, workshops, brunches, diners en wandelingen, allemaal met Belgische chocolade in de hoofdrol. Ook Dominique Persoone zal deelnemen aan het festival: de Brugse chocolatier zal in São Paulo zijn ervaringen en tips delen tijdens enkele chococlasses.

Het idee om een week lang Belgische chocolade in de kijker te zetten, komt van het Belgische consulaat in São Paulo. ‘Net zoals bier is chocolade een emblematisch Belgisch product’, zegt consul-generaal Didier Vanderhasselt. ‘Wij worden er als Belgen onmiddellijk mee geassocieerd. Bovendien is alles wat met lekkers te maken heeft in Brazilië uiterst populair. De ideale situatie dus om chocolade hier te promoten. De bedoeling is onze bestaande aanwezigheid - Callebaut en Puratos zijn distributeurs - meer visibiliteit geven en ook nieuwe merken een duwtje in de rug geven.’

Zo zal Galler worden gelanceerd in de supermarktketen Pão de Açucar en zal Cacau Show - de grootste chocoladewinkelketen van Brazilië - de lancering van een Belgische productlijn aankondigen. De actie heeft ook een pedagogische functie zegt Vanderhasselt. ’We willen uitleggen waarom Belgische chocolade superieur is en verschilt van andere chocolade. Verder willen we samen met productkennis ook knowhow naar Brazilië overbrengen. Vandaar de chococlasses, die gegeven zullen worden door de Brugse chocolatier Dominique Persoone. Ik wist dat hij goede vrienden was met de beroemdste chef van Brazilië, Alex Atala, en dat kunnen we nu ten volle uitspelen.’

Persoone blijft een week in São Paulo en zal zijn dagen vullen met presentaties, demonstraties en workshops. En hij gaat een diner in elkaar steken met de Braziliaanse topchef Alex Atala, een goede vriend van Persoone. ‘Wat we precies gaan doen, weten we nog niet’, zegt Persoone. ‘Dat moeten we nog bespreken. Ik heb wel al een paar wilde ideeën. Ons diner zal geïnspireerd zijn door Brazilië en België. En uiteraard zullen onze creaties in het teken staan van chocolade. We gaan het chocoladeconcept ruim interpreteren, anders worden de mensen de chocolade na een paar bordjes al beu.’

Een ideetje is om een gerecht te creëren met een ijsje en een bisque van vis. Maar voor we écht aan de slag kunnen, gaan we naar de markt, op zoek naar lokale ingrediënten. Atala nam me ooit eens mee naar een markt in Manaus, in het Noorden van Brazilië. Ik ontdekte er dingen waarvan ik niet eens het bestaan vermoedde. Ik kende en herkende twintig procent van de producten die ze op de markt verkochten. Die overige tachtig procent was nieuw voor mij. Er lagen dingen uitgestald die ik nog nooit had gezien. Dus dat wordt spannend. Maar ik ben in goede handen: op de markt en in de ijskast van Atala zal ik vast wel enkele fantastische ingrediënten vinden.’

Persoone maakte eerder al een truffel met cupuaçu, een vrucht uit het Amazonewoud. Maar Brazilië heeft natuurlijk nog meer in petto. ‘Priprioca, een wortel uit de Amazone en een ingrediënt waar Atala vaak mee werk, boeit me enorm en ook met maniok kan je veel kanten uit. Tijdens mijn workshops zal ik uiteraard ook een praline maken met cachaça, met limoen, koriander en chili. Wat het diner met Atala betreft, hoef ik me niet in de houden. Dan gaan alle remmen los. Ik zal ook een paar cursussen geven waar vooral huisvrouwen op afkomen. Die lessen zal ik iets eenvoudiger houden. Ik wil niemand laten schrikken. Maar als er genoeg tijd is, wil toch een paar zotte ideeën uitwerken met paaseieren en lolly’s.’

Het is niet de eerste keer dat Persoone naar Brazilië reist, en het zal niet de laatste keer zijn. ‘São Paulo is een fantastische plek, alleen jammer van de files. Het wordt geen plezierreisje maar ik kijk er naar uit om enkele Japanse restaurants te proberen. Geen karaoke, wel sashimi, tempura en koude sake. En er zal vast ook wel eens tijd zijn voor een feestje. Alex en ik zijn allebei van 1968, dus té wild zal het wel niet worden. Mijn droom is om ooit met enkele vrienden en cacaoliefhebbers de Amazonerivier af te varen, van Peru door Brazilië en op zoek te gaan naar lekkere cacaosoorten die nog niet ontdekt zijn. Naar het schijnt zou die bootreis zes maanden duren. Het zal dus helaas niet voor direct zijn. Ik heb het té druk.’

Kim De Craene-Bombonati werd verliefd op een Braziliaan, trouwde met hem en schippert daardoor al twee jaar tussen Antwerpen en het goed 9.700 kilometer verder gelegen Braziliaanse São Paulo. Voor De Standaard Life & Style houdt ze ons wekelijks op de hoogte van haar avonturen in Brazilië.