De audiëntie bij de paus was gepland voor 12 december vorig jaar, maar die dag werd koningin Fabiola begraven en moest het bezoek aan het Vaticaan worden uitgesteld.

Maandagochtend zijn Filip en Mathilde geland in Rome. Niet veel later waren ze al in Vaticaanstad. De audiëntie bij de paus duurde een half uur. Mathilde was in het wit gekleed, het voorrecht voor een katholieke koningin. Ze moet zich nog steeds behelpen met krukken, na een val tijdens haar skivakantie.

Het koningspaar had als geschenk beeldjes mee voor een kerststal, gemaakt door een Belgische kunstenaar. Ze hadden ook een staatsieportret mee met de handgeschreven boodschap: 'Voor paus Franciscus, met onze grootste genegenheid en als teken van ons diepste respect.'

De reis naar het Vaticaan maakt deel uit van de reeks officiële visites waarbij de koning zich voorstelt aan andere staatshoofden. Hij ging al langs bij onder anderen de Nederlandse koning Willem-Alexander, de Britse Queen en de Franse president Hollande. Ook de Duitse kanselier Merkel heeft intussen al kennis gemaakt met ons koningspaar.

Gezien de sterke banden tussen het Belgische koningshuis en de katholieke kerk stond een bezoek aan het Vaticaan hoog op de prioriteitenlijst.