Komt er een Belgische groentegigant?
Hein Deprez. Foto: Lisa Van Damme; LVD

Greenyard Foods, Univeg en Peatinvest onderzoeken de mogelijkheid om een ‘combinatie’ te vormen tot een Belgische wereldleider in fruit en groenten. Dat hebben de drie bedrijven woensdag bekendgemaakt.

De raad van bestuur van Greenyard Foods meent dat een samengaan van de drie groepen de kans biedt 'die in staat is om het volledige assortiment van zowel verse producten, diepvriesproducten als conserven aan te bieden'. Dat meldt het bedrijf in een persbericht.   

Een mogelijke combinatie van de drie zou een marktleider in fruit en groenten creëren met een gezamenlijke omzet van ruim 3,7 miljard euro, zo luidt het. 'Het creëren van een gecombineerde groep met verse, diepvries- en groenten en fruit in conserven zal gunstig zijn voor telers, retailers, consumenten, medewerkers en aandeelhouders. Wij zijn ervan overtuigd dat maatschappelijke trends vragen om een meer holistische kijk op de groente- en fruitconsumptie', zegt Hein Deprez, voorzitter en referentie-aandeelhouder van de drie bedrijven.  

Het beursgenoteerde Greenyard Foods is actief in de markt van diepvriesgroenten en conserven, terwijl Univeg actief is in verse groenten en fruit. Peatinvest is actief in de tuinbouwsector, als leverancier van substraten voor de teelt van fruit en groenten.

De drie bedrijven gaan nu samen rond de tafel zitten om een gezamenlijke strategie te ontwikkelen om een 'gecombineerde entiteit' te worden. Besprekingen rond de waardering van de bedrijven en de transactiestructuur staan nu op de agenda. 

Let wel: het gaat om een onderzoek of het opportuun is om de drie entiteiten te laten samengaan. Een definitief besluit over een mogelijke bedrijfscombinatie werd nog niet genomen. Zekerheid rond een overeenkomst tussen Greenyard Foods, Univeg of Peatinvest, bestaat er intussen niet.