Barclays rekent op nog 1 miljard euro bijkomende boetes
Foto: EPA

De Britse bank Barclays heeft nog eens 750 miljoen pond (1 miljard euro) opzijgezet voor mogelijke schikkingen vanwege manipulatie van de valutamarkt. Dat bleek dinsdag bij de presentatie van de jaarcijfers van de op een na grootste bank van Groot-Brittannië.

De reservering komt bovenop de voorzieningen die eerder al werden getroffen voor diverse rechtszaken. Behalve in de valutafraudezaak is de bank ook verwikkeld in een schandaal met betrekking tot verzekeringen. Volgens analisten zou het boetebedrag kunnen oplopen tot wel 5,4 miljard pond in de komende twee jaar, als gevolg van wangedrag in het verleden.

Barclays-topman Antony Jenkins kondigde eerder al aan dat er de komende twee jaar 14.000 banen verdwijnen bij de bank. Jenkins wil 1,7 miljard pond besparen om de winst te stuwen. Die winst kreeg de afgelopen perioden een knauw vanwege de diverse schandalen. Met name de winstgevendheid van de investeringsbank van Barclays liet te wensen over.

De totale brutowinst van Barclays, inclusief de kosten voor de reorganisatie, steeg afgelopen jaar wel met 12 procent tot 5,5 miljard pond. Dat resultaat was boven de verwachtingen van analisten.