Lijk van klimmer na meer dan 40 jaar teruggevonden
Archiefbeeld. Foto: AP

Aan een gletsjer in Nieuw-Zeeland zijn de lichamelijke resten teruggevonden van een tiener die 42 jaar geleden in het gebied was verdwenen. Dat melden de lokale media maandag.

Het lijk werd door een gids en een klimmer aangetroffen aan de voet van de Tasmangletsjer in het Nationaal Park Mount Cook, op het Zuidereiland. Vermoed wordt dat het gaat om het lichaam van een 19-jarige man die op 16 september 1973 vermist raakte bij een lawine, meldt NZ Newswire. Op het moment van het ongeval was hij samen met een 64-jarige man aan het klimmen. Het lichaam van de oudere man en de rugzak van de tiener werden bij de oorspronkelijke zoekactie al teruggevonden.

Dat het levenloze lichaam nu wordt ontdekt, is wellicht een gevolg van de beperkte sneeuwval en van de relatief hoge temperaturen dit jaar, zo zei David Gaskin van de politie van de Nieuw-Zeelandse regio Canterbury.

In het Nationaal Park Mount Cook zijn al 62 lichamen van klimmers vermist geraakt sinds 1907. De lichamelijke resten kunnen door het smelten en bewegen van de gletsjer soms decennialang verborgen blijven.