Maandag heeft het Iraakse leger de aanval ingezet op Tikrit, de geboortestad van wijlen oud-president Saddam Hoessein, om de stad te bevrijden. Het Iraakse leger zegt dat het verschillende districten, die in handen waren van IS, heeft heroverd.

Het leger, dat ondersteund wordt door sjiitische milities, rukt vanuit vijf verschillende richtingen op. Het wordt daarbij ook ondersteund door artillerie en door luchtaanvallen van de Iraakse gevechtsvliegtuigen. Persbureau AFP meldt op basis van een bron binnen het Iraakse leger dat 30.000 man meedoen aan het offensief. 

Rond 19 uur (Belgische tijd) liet de woordvoerder van het Iraakse leger weten dat de operatie succesvol is. Tot hiertoe is het Iraakse leger nog niet tot in Tikrit zelf geraakt, maar heeft het wel enkele strategische districtren rond de stad heroverd, aldus BBC.

Zondag gaf de Iraakse premier Haider al-Abadi het startsein voor het offensief. De premier gaf IS-aanhangers nog een allerlaatste kans om hun wapens neer te leggen. ‘Als ze het terrorisme blijven steunen, krijgen ze hun verdiende straf’, klonk het.

Tikrit, voornamelijk soennitisch, ligt op zo'n 150 kilometer ten noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad, en is al sinds juni 2014 in handen van IS. Sindsdien werden al verschillende vergeefse pogingen ondernomen om de stad terug te veroveren. 

De stad bevindt zich op een belangrijke verbindingsweg tussen de hoofdstad en de Noord-Iraakse stad Mosoel, een IS-bolwerk. Bedoeling is om later dit jaar ook Mosoel, de tweede stad van Irak, te heroveren.