CD&V: 'Geen enkele partij enthousiast over Uplace'
Koen Van den Heuvel (CD&V) Foto: Belga
In het Vlaams Parlement werd vanmiddag een pittig debat gevoerd over het winkelcomplex Uplace in Machelen. CD&V gaf in de marge van de plenaire zitting openlijk toe dat de partij twijfelt aan het project.

Tijdens het debat lichtte minister-president Geert Bourgeois (N-VA) de techniciteiten van het project toe. Iets wat niet door alle partijen even goed werd gesmaakt en door velen onthaald werd als 'bewust vaag taalgebruik'. Meteen ontaardde het debat, dat vooral op inhoudelijk vlak moest gevoerd worden, in collectief getwijfel.

Hermes Sanctorum (Groen) stak de lont aan het vuur met zijn tussenkomst: ‘Laat de lokale handelaars niet los, maar laat Uplace los. Wat we nodig hebben om vooruit te gaan, is vertrouwen. Vertrouwen betekent ook verbinden. Uplace heeft duidelijk geen meerderheid in de samenleving en in het parlement.’

Andries Gyffroy N-VA reageerde hevig op de afwijzing van Groen: ‘U doet hier alsof Uplace al afgeblazen is. Dat is uiteraard niet het geval.’

SP.A: 'Geen maatschappelijk draagvlak' 

SP.A benadrukte dat Uplace nog niet afgeblazen is, maar dat het wel beter snel zou gebeuren. SP.A-voorzitter Bruno Tobback noemde Uplace een project dat al jaren controversieel is: 'Als het enige antwoord van een minister-president is “als anderen het doen, doen wij het ook” dan vind ik dat ongelooflijk zwak. Ik mis nog altijd één enkele goede reden waarom dit project op die plaats met al die negatieve neveneffecten ook maar één jota zou bijdragen voor onze samenleving.'

Partijgenote Katia Segers voegde daaraan toe dat het niet helemaal onlogisch is dat iedereen twijfelt over zijn eigen partijstandpunten: 'Uplace is dan ook gewoon een slecht idee.'

Wie steunt wat?

De twijfel en verwarring werden enkel vergroot toen Matthias Diependaele (N-VA) onderstreepte dat Groen en SP.A wel andere gelijkaardige projecten hebben goedgekeurd in het verleden. 

‘De graad van hypocrisie die hier nu bestaat, is ongezien. Een overheid die vandaag A zegt en morgen B, dat mag ik aanklagen. Ik mag aan de Vlaming zeggen dat u zich hypocriet opstelt. Om maar één voorbeeld te geven: al die bezorgdheden rond verfransing enz, maar dat wist u in 2009 al. De schepen van Machelen, van Groen, steunt het project ook', luidde het. 

CD&V twijfelt openlijk

Als kers op de taart vertrouwde CD&V nog tijdens het debat openlijk aan Linda De Win van 'Villa Politica' toe dat de partij aan Uplace twijfelt. CD&V-fractieleider Koen Van den heuvel, die ook burgemeester van Puurs is, zei dat de huidige Vlaamse regering alle kansen wil geven aan de kleinhandel en dat 'de leefbaarheid van de bruisende handelskernen in onze binnensteden' zijn voorkeur genieten.

'Grote projecten moeten worden afgewogen tegen de levenskracht van die stadskernen en als dat een groot gevaar vormt, dan heb ik daar mijn twijfels over', liet Van den Heuvel verstaan. 'Ik denk dat het enthousiasme voor Uplace over alle partijgrenzen heen niet erg groot is.

Toen Van den Heuvel terugkeerde naar het debat werd hij daarop afgerekend door de oppositie, die via Twitter te weten was gekomen dat hij 'uit de biecht was geklapt'.