‘Poetin vergiftigde Litvinenko om zijn maffiavrienden te beschermen’
Aleksandr Litvinenko voor hij werd vergiftigd. Foto: AP

Tijdens de hoorzittingen over de moord op Aleksandr Litvinenko, die in 2006 vergiftigd werd met een kop radioactieve thee, lijken alle wegen naar het Kremlin te leiden. Zo zou de ex-spion vlak voor zijn dood nog bewijzen hebben gevonden voor de banden tussen Poetin en de Russische maffia.

Sinds de start van de hoorzittingen in Londen over de moord op ex-spion Aleksandr Litvinenko duiken steeds meer getuigenissen op die met de vinger naar het Kremlin wijzen. Een verdachte telefoon vanuit Moskou, contracten van het Kremlin die betrokkenen zwijgplicht opleggen en een dossier over Poetins banden met de maffia van Litvinenko zelf zijn momenteel de ruggengraat van de getuigenissen.

Verdachte telefoontjes en zwijgplicht

De baas van één van de hoofdverdachten, Vladimir Voronoff, kwam dinsdag getuigen over het vreemde gedrag van Andrej Loegovoj:

Hij belde me twee keer terwijl hij in Moskou was enkele weken na de moord. Ik denk niet dat hij honderd procent wordt gestuurd door de FSB. Toch denk ik dat hij er wel sterk door wordt beïnvloed.
Zo vertelde hij me dat hij wist dat er al radioactieve besmettingen waren in Londen vooraleer Litvinenko werd vergiftigd. Toen vertelde hij me dat hij meer wilde vertellen, maar dat hij dat niet kon. Hij had documenten getekend - van de Russische regering en van anderen - die hem zwijgplicht oplegden.
Vladimir Voronoff
Baas van hoofdverdachte Andrej Loegovoj

Volgens Voronoff blijft Loegovoj de moord ontkennen ‘omdat hij weet wat er met voormalige FSB-agenten gebeurt die uit de biecht klappen.’ Zo zou hij voor zijn eigen leven en dat van zijn gezin vrezen.

 

‘Het poloniumspoor leidt ons recht tot voor de deur van Vladimir Poetin’

Ook de weduwe van Litvinenko en haar advocaat, Ben Emmerson, kwamen de afgelopen dagen met bewijslast tegen het Kremlin.

Het poloniumspoor leidt ons niet enkel tot in Moskou, maar recht tot voor de deur van Vladimir Poetin. Litvinenko werkte vlak voor zijn dood aan een dossier tegen de Russische president, waaruit blijkt dat hij banden heeft met de georganiseerde misdaad. Poetin was in de jaren ‘90 en 2000 zeker geen Mister Proper. Vladimir Poetin vergiftigde Litvinenko omdat hij zijn maffiavrienden wilde beschermen. Dat is duidelijk.
Ben Emmerson
Advocaat van de weduwe van Litvinenko

 

Poetin en de maffia

Het dossier dat Litvinenko aanlegde tegen Vladimir Poetin is volgens de advocaat van zijn weduwe meer dan bewijs genoeg voor een huurmoord in opdracht van het Kremlin.

Het dossier viseert in het bijzonder Viktor Ivanov, de huidige directeur van het federale antidrugscentrum van Rusland. Hij zou - ironisch genoeg - begin jaren 2000 een invloedrijke en beruchte maffiabaas geweest zijn die de drugstrafiek vanuit Sint-Petersburg voor heel Rusland regelde.

Poetin zou al die tijd als medewerker van de burgemeester van Sint-Petersburg een ‘vruchtbare samenwerking’ hebben gehad met Ivanov en hem de juiste informatie hebben verleend ‘om zijn drugstrafiek en criminele bezigheden te optimaliseren’. Bovendien zou het ‘maffiaduo Poetin-Ivanov samen verschillende concurrenten van de baan hebben geruimd’.

‘Ik weet dat ik ga sterven’

Nadat Litvinenko het rapport in september 2006 had overgemaakt aan de geheime diensten, voorspelde hij zelf dat ‘ze hem nu wel snel zouden vinden’, aldus zijn vrouw. Tegen verschillende vrienden had hij gezegd ‘dat hij wist dat hij ging sterven omdat zulke dingen niet straffeloos aan het licht kunnen komen.’

 

Het verhaal van de moord op Litvinenko in het kort:

  • Op 1 november 2006 drinkt de Russische ex-spion Aleksandr Litvinenko in Londen een kopje thee met twee Russische FSB-agenten: Andrej Loegovoj en Dmitri Kovtoen
  • De kop thee is vergiftigd met het radioactieve polonium-210
  • Litvinenko overlijdt drie weken na het theekransje door vergiftiging
  •  Acht jaar later start in januari 2015 een reeks hoorzittingen om de opdrachtgever voor de moord alsnog te ontmaskeren