Jejoen Bontinck op vrije voeten, maar vrijdag weer voor rechter
Jejoen Bontinck en Kris Luyckx Foto: blg

Oud-Syriëstrijder Jejoen Bontinck (20) is een vrij man, nadat het Antwerpse hof van beroep donderdagavond heeft beslist dat hij de gevangenis mag verlaten. Vrijdag moet Bontinck wel opnieuw voor de rechter verschijnen, voor het toebrengen van slagen en verwondingen aan zijn vriendin.

Bontinck werd vorige week woensdag op het grootste terrorismeproces ooit in ons land veroordeeld tot 40 maanden cel en een boete van 12.000 euro. Beide straffen zijn voorwaardelijk, maar toch moest hij nog in de cel blijven. Bontinck zat op dat moment immers nog in voorhechtenis, voor een zaak van partnergeweld.

Zijn advocaat, Kris Luyckx, diende echter onmiddellijk na de veroordeling in het Sharia4Belgium-proces een verzoekschrift in om zijn cliënt in die zaak weer op vrije voeten te krijgen. De vraag werd vrijdag voor het eerst behandeld door de correctionele rechtbank, en draaide goed uit voor Jejoen. De rechter oordeelde immers dat Jejoen mocht worden vrijgelaten, en koppelde daar zelfs geen voorwaarden aan.

Het parket ging echter tegen de beslissing in beroep, een beroep dat snel behandeld werd, gezien de zaak vrijdag voorkomt. En opnieuw draaide het oordeel goed uit voor Bontinck: de Antwerpse beroepsrechter maakte van hem een vrij man.