Joodse jongen aangevallen in Antwerpen
Foto: katrijn van giel
Een 17-jarige Joodse jongen is vorige week in Antwerpen het slachtoffer geworden van antisemitisme. Hij werd zonder reden aangevallen door twee moslimjongeren.

Volgens Joël Rubinfeld van de Belgische Liga tegen Antisemitisme (LBCA) droeg de jongen een kippa of keppeltje en werd hij daarom aangevallen. ‘Er was geen woordenwissel of niets geweest. Op de hoek van de Mechelsesteenweg en de Belgiëlei passeerde hij twee jongeren. Een van hen twee riep iets en viel hem aan. De jongen kon de ergste klappen afwenden’, zegt Rubinfeld.

‘Hij moest niet naar het ziekenhuis maar was wel zwaar aangeslagen door het gebeuren. Vooral omdat het allemaal zonder enige aanleiding gebeurde.’

De Antwerpse politie was snel ter plaatse, maar de daders waren al verdwenen. Ze worden opgespoord.

Mars tegen antisemitisme

Volgens Joël Rubinfeld van de Belgische Liga tegen Antisemitisme zijn Joden bang na wat er de jongste weken allemaal gebeurd is. Daarom wil hij een grote mars voor verdraagzaamheid organiseren. Want wat er in Parijs en Kopenhagen is gebeurd, kan morgen bij ons gebeuren’, zegt Rubinfeld.

‘De mars komt er dit voorjaar. Op een zondag. In Brussel. De meeste Joden, in ons land leven er 35.000 tot 40.000, komen misschien uit Antwerpen, maar we willen dat Vlamingen en Walen hand in hand door de straten lopen. We hopen op tienduizenden manifestanten maar dromen in stilte om honderdduizend man op de been te brengen’, aldus Rubinfeld.