Regering houdt huurprijs buiten indexsprong
Foto: BELGA
Terwijl de lonen en de uitkeringen tijdelijk niet mogen meestijgen met de inflatie, doen de huurprijzen dat wel. De regering-Michel is niet van plan de indexsprong ook in te voeren voor de huurprijzen. Huurders zien daardoor op termijn een groter deel van hun inkomen naar de huur gaan, zo schrijft De Tijd. 'Dit duwt mensen over de rand', reageren vakbonden en oppositie.

'Het doorvoeren van een indexsprong voor de huurprijzen ligt niet op tafel', luidt het in regeringskringen. 'We willen de maatregel zo eenvoudig mogelijk houden en het is niet de bedoeling er van alles bij te sleuren.'

De huurprijzen worden één keer per jaar, op de verjaardag van het contract, aangepast aan de levensduurte en dat blijft dus zo. Geen enkele coalitiepartner wil officieel reageren, maar navraag leert dat CD&V onder druk staat van de vakbonden om ook de huurprijzen alsnog aan een indexsprong te onderwerpen. Open VLD en de N-VA hebben daar echter weinig zin in, al blijft de deur op een kier staan.

De bedoeling is de indexsprong tegen eind volgende week goed te keuren. 

Over de rand

SP.A-kopstuk John Crombez is niet te spreken over het voornemen van de federale regering. Vooral de combinatie tussen de verschillende ingrepen stoot Crombez tegen de borst. De indexsprong, gecombineerd met de huurprijzen die wel geïndexeerd worden, komt immers bovenop de duurdere bustickets, het verhoogde inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs en nog een resem andere maatregelen van de voorbije maanden, hekelt hij. 'De groep van huurders is ook zeer divers, met veel alleenstaanden, of bijvoorbeeld chronisch zieken die aankijken tegen hoge kosten.' De combinatie van ingrepen zal volgens Crombez heel wat mensen zonder reserves 'over de rand' duwen.

Ook bij Vlaams belang klinkt men verbolgen. 'Andermaal bewijst deze regering haar asociaal karakter', vindt voorzitter Tom Van Grieken. Volgens Groen-fractieleider Kristof Calvo kiest de coalitie van N-VA, MR, CD&V en Open VLD voor 'omgekeerde herverdeling' waar de meest kwetsbaren twee keer het slachtoffer van zijn.

Twee maten, twee gewichten

De topvrouw van de socialistische vakbond ABVV Caroline Copers heeft het over hoe de regering-Michel de rijken verrijkt en de huurder verarmt, 'voor wie er nog aan twijfelt voor wie deze federale regering rijdt'.

'De Monaco-coalitie doet het opnieuw', hekelt de christelijke vakbond AVC dan weer op Twitter. 'Lonen en uitkeringen worden niet geïndexeerd, huurprijzen wel. Twee maten en gewichten. De harde hand voor werknemers en sociale uitkeringen. De gulle hand voor de andere inkomens.'

Die andere inkomens worden door de regering volledig ontzien, aldus nog het ACV. Nochtans kan de regering met de wet van 1996 ter vrijwaring van het concurrentievermogen een gelijkwaardige matiging opleggen aan de inkomens van de zelfstandigen, de vrije beroepen, de dividenden en de huurprijzen.

'Niets van dat dus. Deze regering pikt uit dat lijstje enkel de sociale uitkeringen. En zo viseert ze dus alleen de lonen en de uitkeringen van de werknemers. Al het andere mag van deze regering blijkbaar wel nog geïndexeerd worden. Zoals verzekeringspolissen en energie. Of ook de huurgelden', besluit de vakbond.