‘Taxi’ wint de Gouden Beer
Regisseur Jafar Panahi. Foto: AFP

De film ‘Taxi’ van de Iraanse regisseur Jafar Panahi is bekroond met de Gouden Beer, de hoogste prijs op het Filmfestival van Berlijn.

De Gouden Beer van de 65ste Berlinale, de bekroning voor de beste film, gaat naar 'Taxi' van de Iraanse dissident Jafar Panahi. 

De 54-jarige Panahi kampt in eigen land al jaren met een filmverbod. Met 'Taxi' omzeilt hij dit verbod voor de derde keer.  Hoe? Hij werd taxichauffeur en plaatste een camera op zijn dashboard. De mensen in beeld zijn dus geen acteurs, maar passagiers. Al geloof je dat al na vijf minuten niet meer. Panahi heeft alles vakkundig geregisseerd tot een hilarisch, zwierig en schrijnend zelfportret. En een plezierige rit, met goudvissen op de achterbank en gesmokkelde dvd’s van Woody Allen.

Taxi stelt het zonder aftiteling, want die mag alleen het ministerie verlenen. En zo is niemand verantwoordelijk voor, of schuldig aan, de film. 

Juryvoorzitter Darren Aronofsky loofde ‘de liefdesbrief voor de cinema’ die Panahi schreef. Die kon zijn onderscheiding niet afhalen, omdat hij Iran niet mag verlaten. Zijn nicht Hana, die ook in de film speelt, nam de prijs in ontvangst.

Eerder won Panahi al de Gouden Leeuw in Venetië met The Circle  (2000), een  Zilveren beer in Berlijn voor beste regisseur voor zijn film Offside (2006) en een Zilveren beer voor het beste scenario voor Closed Curtain in 2013.

Alle winnaars van de 65ste Berlinale

Gouden Beer: Taxi van Jafar Panahi

Zilveren Beer Juryprijs: El Club van Pablo Larrain

Zilveren Beer Alfred Bauerprijs: Ixcanul (Volcano) van Jayro Bustamante

Zilveren Beer beste regie: regisseur Radu Jude voor 'Aferim!' gedeeld met regisseuse Malgorzata Szumowska voor 'Body'

Zilveren Beer beste actrice: Charlotte Rampling in '45 years'

Zilveren Beer beste acteur: Tom Courtenay in '45 years'

Zilveren Beer beste scenario: Patricio Guzman voor 'El boton de nacar'

Zilveren Beer voor uitzonderlijke artistieke prestatie: cinematographer Sturla Brandth Grovlen voor 'Victoria' van Sebastian Schipper gedeeld met cinematographer Evgeniy Privin en Sergej Mikhalchuk voor 'Under electric clouds' van Alexej German Jr.

Beste debuut: '600 miles' van Gabriel Ripstein