Survival of the funniest:  het Leids Cabaret Festival
Steve Arnouts als enige Belg bij de laatste acht. Foto: Sebastien Steveniers

Alex Agnew, Wim Helsen, Najib Amhali, Lebbis, allemaal begonnen ze op het Leids Cabaret Festival. Wie het festival wint, krijgt een keurmerk op zijn billen gebrand. Maar evengoed worden er dromen aan diggelen geslagen. Aan de vooravond van het finaleweekend geeft dS Weekblad u een zicht achter de schermen en praat met de enige Belg bij de laatste acht: Steve Aernouts.

Dit jaar stuurden zo’n zestig deelnemers een video met hun beste twintig minuten op naar de inrichters van het VARA Leids Cabaret Festival, een monument in Nederland. Een selectie van achttien mag zich komen bewijzen op de auditiedagen. Van hen worden er acht tijdens een workshopweekend klaargestoomd om in de voorrondes voor 500 man te spelen in de Leidse stadsschouwburg. De drie finalisten mogen een jaar lang, betaald, op tournee. En de uiteindelijke winnaar wacht naast eeuwige roem hoogstwaarschijnlijk een telefoontje van zijn manager in spe die hem het volgende theaterseizoen een avondvullende show wil zien spelen.

 

Audities

Maar voor het zover is, moesten de deelnemers de audities doorworstelen. Met dS Weekblad aan hun zij.

En daar sta je dan, met je belofte. In Café de Leidse Lente. Te vertellen over je streng gereformeerde moeder die wil dat je haar een kleinkind schenkt en je aan alzheimer lijdende vader die homo blijkt te zijn (Janneke Jager). Of over je kutjob bij Starbucks die je wel moet volhouden omdat je met humor je brood niet verdient (Tim Hartog). Een enkeling heeft het over asielzoekers en racisme, maar het onderwerp van voorkeur is de eigen navel.

Hoezeer de master of ceremonies de zaal ook probeert warm te krijgen, de gezichten van het publiek staan blank. Een groepje vrouwen op de eerste rij zit onderuitgezakt in de fauteuils. Ze lijken in stilte een Nirvana-kreet te schreeuwen: Here we are now, entertain us.

 

Janneke Jager en Tim krijgen de zaal, respectievelijk met en zonder ukulele, in beweging. Er wordt gretiger gelachen. Maar de eerste bulderlach komt pas bij de laatste deelnemers: De Blonde Jongens en Tim. Mannen in hotpants, een absurdistisch antwoord op Miley Cyrus. Fysieke nonsens. Het spelplezier spat eraf, dat compenseert voor de gage die de jongens doorgaans opstrijken. ‘We zijn nu vier jaar bezig en komen tot het besef dat het financieel onhaalbaar is om hier met ons vijven van te leven.

De voorrondes

Enige tijd later hebben de acht overgebleven kandidaten zich teruggetrokken in de kelder van de Leidse Stadsschouwburg. Pas nu dringt door dat dit een wedstrijd is. Het is ieder voor zich, elk in zijn loge. Straks staan ze voor 500 man. Nabil Aoulad Ayad heeft zo zijn eigen manier om zich voor te bereiden. Bidden wisselt hij af met motivational speeches van Les Brown. Snoeihard door de oortjes van zijn iPhone: ‘It’s possible!’ ‘You gotta be hungry!’

 

Bij de anderen: contemplatie. Lippen die bewegen zonder klank voort te brengen. Grootse gebaren in de lucht. Klamme handen en veelvuldig toiletbezoek. Tim Hartog staat naar eigen zeggen stijf van de winegums en Janneke klaagt over een gortdroge mond. Wat is het ergste dat haar kan overkomen? ‘Dat ik flauwval en mezelf onder poep.’ Ze oogt rustig en zelfzeker, maar natuurlijk is ze zenuwachtig: ‘Ik ben zo dichtbij en ik wil dit zo graag.’

Er zit ook één Belg tussen de acht laatste cabaretiers: Steve Aernouts. Een acteur die u misschien zag in Any Way the Wind Blows, De smaak van De Keyser of op het toneel naast stand-upfilosofe Laura van Dolron. 'Als het mislukt, is het snoeihard, maar wel heel eerlijk. Zoals tijdens mijn auditie. Niemand lachte. Ik ben door mijn tekst geraasd, ik dacht alleen maar: ik wil zo snel mogelijk weg. Een dag later kreeg ik telefoon van de jury, dat ik mocht terugkomen. Ik kan vanavond weer keihard op mijn bek gaan, er kan 25 minuten lang niks gebeuren. Tja, dan is het gedaan met Steve Aernouts de cabaretier.' 

 

Intussen zijn de drie finalisten bekend: Nabil, Tim Hartog en Thijs van de Meeberg. Zaterdagavond wordt de winnaar bekend gemaakt. 

Hoe Steve Aernouts en de rest van de deelnemers het er in de voorbereiding vanaf brachten, leest u zaterdag in dS Weekblad of op standaard.be.