Cartoonist Marec wint grote prijs Press Cartoon Belgium
De winnende cartoon van Marec verscheen in Het Nieuwsblad.

Marec heeft de grote prijs Press Cartoon Belgium 2015 gewonnen. Zijn cartoon verscheen vorig jaar op 30 september in Het Nieuwsblad. Aan de prijs is een cheque van 6.000 euro verbonden.


Voor de zestiende editie van de PCB waren in totaal 26 cartoonisten genomineerd met 103 cartoons die vorig jaar in de Belgische pers zijn gepubliceerd.

De tweede prijs, goed voor 800 euro, ging naar Canary Pete met een cartoon die op 14 juli 2014 in Gazet van Antwerpen is gepubliceerd.


Canary Pete - Gazet van Antwerpen

De derde prijs (ook goed voor 800 euro) wordt gedeeld tussen Karl met een cartoon in Trends (verschenen op 21 augustus 2014) en Kanar met een cartoon in Moustique (op 14 mei 2014).


Karl - Trends


Kanar - Moustique

De prijzen zijn toegewezen door nieuwsankers en presentatoren van actualiteitsprogramma’s. Aan de jurytafel zat Hanne Decoutere (VRT), Kathleen Cools (VRT), Faroek Ozgunes (VTM), Christophe Deborsu (Woestijnvis), Yves Thiran (RTBF) en Thomas Van Hamme (RTL) en (voor het PCB-comité) Vincent Baudoux en Paul de Groeve.

Vandaag is ook de grote PCE-prijs (Press Cartoon Europe) toegekend. Voor de zesde editie van deze Europese perscartoonprijs, hadden 151 cartoonisten zo’n 403 cartoons ingestuurd die werden gepubliceerd in 26 verschillende Europese landen.

De grote prijs is dit jaar in de wacht gesleept door Kevin Kallaugher voor een tekening verschenen op 18 oktober 2014 in The Economist. De winnaar krijgt, naast een cheque van 8.000 euro, een bronzen trofee, ontworpen door grafisch kunstenaar Ever Meulen.


Kevin-Kallaugher - The Economist

Een tweede en een derde prijs, elk goed voor een cheque van 1.000 euro gaan respectievelijk naar Jean Gouders voor een cartoon verschenen op 11 december 2014 in BN De Stem en naar Quirit voor een cartoon verschenen op 30 december 2014 in Gazet van Antwerpen.


Quirit - Gazet van Antwerpen

De jury bestond uit journalisten van verschillende landen.

Op 4 juli worden de prijzen overhandigd in Knokke-Heist, bij de opening van het 54ste Internationaal Cartoonfestival en de vernissage van de tentoonstelling met onder meer de genomineerde cartoons van zowel de PCB als de PCE 2015.