Poetin is toch zo lief, meneer
De foto’s in Russische staatsmedia bestaan momenteel voornamelijk uit een glimlachende Poetin: een teken van volharding, levenskracht en het bijna-alleenrecht op beslissingen. Foto: EPA

Via de officiële staatsmedia van Rusland wordt duidelijk hoezeer Vladimir Poetin zichzelf als een onafhankelijke en onbaatzuchtige figuur wil presenteren in het Oekraïneconflict.

Wat de Russische bevolking zelf denkt over de vredesonderhandelingen in Minsk en over de rol die hun eigen president daarin heeft gespeeld, zal de komende dagen pas duidelijk worden. Al weet heel Rusland intussen wat Vladimir Poetin wil dat ze over hem denken.

Maak kennis met twee grote propagandakanalen van het Kremlin: televisiekanaal TV 1 en de krant Rossijskaja Gazeta.

Staatstelevisie: ‘Dankzij Poetin, Merkel en Hollande is er toch “iets” uit de bus gekomen’

De eerste nieuwsuitzending op TV 1 opende uiteraard met een verslag van ruim 10 minuten over het vredesakkoord. Al wordt het geheel bijzonder lauw onthaald: ‘In Minsk is er na meer dan 16 uur onderhandelen nog steeds geen waterdichte oplossing voor het Oekraïneconflict gevonden. Wel zijn de leiders een staakt-het-vuren en een terugtrekking van zware artillerie overeengekomen. Dat was mogelijk dankzij Vladimir Poetin, Angela Merkel en François Hollande.’

Goed gelezen: Poetin komt eerst, Merkel is ook sterke dame die mee heeft geholpen en dan nog Hollande, want ‘die bedankte Vladimir Poetin uitdrukkelijk voor zijn constructieve positie tijdens de onderhandelingen’. Ook goed begrepen: Poetin is een deel van de oplossing - niet van het conflict - en heeft hard gewerkt om toch maar een peulschil uit de brand te slepen.

Of Porosjenko ook een plaats krijgt in het verslag? Uiteraard, maar dan wel helemaal op het laatste en alleen met enkele nietszeggende, dankbare woorden.

Staatskrant: Poetin laat zijn slaap, maar blijft stralen

Rossijskaja Gazeta maakt zelfs geen woorden meer vuil aan Porosjenko. Enkel wat Poetin heeft gezegd tijdens zijn korte mededeling na het overleg, wordt opgeleukt en positief gepresenteerd.

Al moet er eerst wat inkt vloeien over de ‘hilarische’ grap die de Russische leider maakte vooraleer hij aan zijn speech begon - ‘Het was niet echt de beste nacht van mijn leven, maar de ochtend is goed’. De lezer moet zonder excuus weten dat Poetin zelfs na 16 uur onderhandelen een bijzonder lieve en innemende man is, die steeds fris voor de dag komt.

Niet iedereen zingt het Poetinlied

De gematigde media - zoals de kranten Izvestia en Kommersant - slaan een eerder twijfelende toon aan en stellen zich (heel voorzichtig) dezelfde vragen als de Westerse media. Zijn de voorwaarden van dit akkoord strikt genoeg? Hoe zal dit allemaal verlopen? Zullen we ooit weten waarom bepaalde dorpen platgebombardeerd werden en wie dat gedaan heeft?

De enige vraag die de gematigde media niet luidop durven stellen - al brandt ze overduidelijk tussen de regels in op hun lippen - is of al die gelaten slaap en dit stuk papier het tij werkelijk zullen doen keren.