Crash AirAsia: ‘Copiloot bestuurde vliegtuig’
Onderzoeker Tatang Kurniadi geeft uitleg op een persconferentie. Foto: AFP

De copiloot van de vlucht QZ8501, de Fransman Remi Plesel, zat aan het stuur vlak voor het vliegtuig neerstortte. Dat blijkt uit gegevens van de zwarte doos.

De gegevens van de zwarte doos geven een beeld van de laatste momenten voor de crash van het vliegtuig in de Javazee. Maar veel informatie hebben de onderzoekers nog niet vrijgegeven.

‘De copiloot bestuurde het vliegtuig’, verklaarde onderzoeker Mardjono Siswosuwarno. Vanaf het opstijgen tot het moment dat de stemopname eindigt, had Remi Plesel de controle in handen.

De Airbus A320 verdween op 28 december van de radar toen het op weg van Surabaya naar Singapore in slecht weer terechtkwam. Niemand van de 162 inzittenden overleefde de crash. Slechts zeventig lichamen zijn intussen geborgen.

Indonesië zei eerder dat het vliegtuig erg snel steeg voor het neerstortte. Het ging van 32.000 voet (9.750 meter) tot 37.400 voet in dertig seconden. Daarna dook het toestel terug tot 32.000 voet. Dat duurde zo’n drie minuten. De piloot Iriyanto zou toen de controle hebben overgenomen.

De oorzaak van de crash blijft nog onduidelijk. Volgens de zwarte dozen vloog het toestel voor de crash normaal. Mardjono zei dat het vliegtuig juist gebalanceerd was en niet te zwaar geladen was.

Intussen is een voorlopig onderzoeksrapport overgemaakt aan de International Civil Aviation Organization, maar het rapport is niet vrijgegeven. Het volledige rapport wordt over zo’n zeven maanden verwacht.