Gevonden lichaam is van vermiste Belgische visser
Foto: Kotterfoto
Een Franse reddingsboot heeft donderdagmiddag twee lichamen uit het water van de Noordzee gehaald. Dat meldt de Nederlandse Kustwacht. Het gaat om de lichamen van een 64-jarige Belg en een 45-jarige Nederlander, bevestigde een woordvoerder van de Nederlandse gemeente Urk aan Omroep Flevoland.

Het eerste lichaam werd donderdag rond 16.30 uur gevonden, meldt de Kustwacht op de live-blog die hij bijhoudt over de zoektocht naar de Z-85 Morgenster. Om 18.50 uur meldde de Kustwacht dat ook een tweede lichaam gevonden werd. De twee lichamen zijn naar Frankrijk overgebracht. Van de twee overige opvarenden - aan boord van de Z-85-Morgenster waren behalve de Belg nog twee Nederlanders, van wie één de kapitein was, en een Portugees - is nog geen spoor. Een helikopter vond wel een reddingsvest van de vissersboot. 

Zeker vijftien viskotters, twee Britse reddingsboten, twee Britse overheidsschepen een helikopter en een vliegtuig hebben donderdag de hele dag naar de opvarenden gezocht. Ook een vaartuig met sonar werd ingezet.

Vandaag, vrijdag, gaat de zoektocht verder, maar wel op een lager pitje. Volgens Omroep Flevoland coördineert de Franse kustwacht de verdere zoekactie.

'De kans op overlevenden is nihil'

Woensdagavond rond 19.40 uur werd bij het Kustwachtcentrum in Den Helder (Nederland) alarm geslagen. De kotter Z-85 Morgenster was vermist in het kanaal tussen Frankrijk en Engeland. Het automatische volgsysteem voor de scheepvaart (AIS) pikte rond 14.45 uur het laatste signaal op van de kotter, die op dat moment volop aan het vissen was. Na het alarm werd meteen tot diep in de nacht gezocht.

'De kans op overlevenden is nihil', luidde de communicatie woensdagavond al.