Met één muisklik Nederlandstalige kinderopvang in Brussel
Kinderopvang Minimabo in Brussel Foto: wim kempenaers (wkb)

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) heeft woensdag het Lokaal Loket Kinderopvang voor Brussel voorgesteld. Het digitaal platform moet het vinden van een Nederlandstalige kinderopvang vereenvoudigen.

Het Lokaal Loket Kinderopvang omvat 95 kinderdagverblijven, goed voor ruim 3.000 opvangplaatsen, verspreid over het Brussels Gewest.

De VGC trekt jaarlijks 180.000 euro plus een eenmalige subsidie van 100.000 euro uit voor dit project om de zoektocht van ouders naar Nederlandstalige kinderopvang in Brussel te vereenvoudigen. Het e-loket bestaat al in verschillende andere gemeenten zoals Oostkamp, Heusden-Zolder en Lebbeke.

Hoe werkt het?

Via het Lokaal Loket Kinderopvang moeten ouders zich eenmaal registreren voor de opvanginitiatieven van hun keuze. Een maand na de aanvraag krijgen de ouders antwoord. Opgelet: wie zijn kind erg lang op voorhand inschrijft, kan ten vroegste zeven maanden voor de start van de opvang een antwoord verwachten.

Momenteel zijn enkel de inkomensgerelateerde opvanginitiatieven opgenomen in het platform. De niet-inkomensgerelateerde groeps- en gezinsopvang zal stelselmatig aangesloten worden bij het Lokaal Loket Kinderopvang.

Vanaf februari 2015 zal het e-loket proefdraaien in Brussel. Meer informatie kunt u vanaf dan hier terugvinden.