Krijgt Vlaanderen straks waterblack-out?
archiefbeeld. Foto: Photo News

De voorbije maanden waarschuwden alle instanties voor een dreigend stroomtekort deze winter. Nu dat probleem van de baan lijkt, komt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) met een andere waarschuwing: één voor een gebrek aan water.

‘Als we niet snel iets doen, dreigt er binnenkort naast een energieblack-out ook een waterblack-out in Vlaanderen’, zo zei ze gisteren in het Vlaams Parlement. Daarom wil ze strengere en striktere regels wat betreft watergebruik, zeker in regio’s waar de watervoorraden beperkt zijn.

‘In West-Vlaanderen is het grondwaterpeil bijvoorbeeld met 100 meter gezakt’, waarschuwt ook professor Hydrologie Patrick Willems (KU Leuven).

Oorzaak

Oorzaak is vooral het enorme aantal mensen dat in Vlaanderen op een kleine oppervlakte woont, waardoor het beschikbare water over veel inwoners moet worden verdeeld. Bovendien wordt Vlaanderen jaar na jaar meer verhard, door de aanleg van nieuwe wegen en parkings.

En dan is er nog het massaal oppompen van grondwater, vooral door de West-Vlaamse textiel- en voedingsindustrie. ‘Het grondwaterpeil is in die regio intussen met meer dan 100 meter gezakt’, zegt professor Willems.

Afgebouwd

De industrie reageert gepikeerd, meldt VRT-Nieuws. Er zijn al heel veel inspanningen gedaan, en de grootverbruikers pompen bijna geen grondwater meer op, klinkt het. 'Die boodschap is er een van twintig jaar geleden. Sindsdien zijn de volumes gebruikt grondwater serieus afgebouwd.'