Schonken Russen Litvinenko twee keer kopje radioactieve thee?
Litvinenko werd vergiftigd met polonium-210, dat in zijn theekopje werd gedaan. Foto: EPA

Acht jaar na de dood van Alexander Litvinenko zijn in Londen hoorzittingen geopend om te achterhalen wie de Russische ex-FSB agent vergiftigde met het radioactieve polonium-210. Dinsdag werd aangetoond dat de ex-spion niet één maar twee keer werd vergiftigd.

Acht jaar nadat Alexander Litvinenko het fatale theekopje met polonium-210 dronk, heeft de familie van Litvinenko het voor elkaar gekregen dat er een onderzoek is gestart naar de mogelijke dader. Vanaf dinsdag zullen tijdens hoorzittingen in Londen alle mogelijke getuigen worden opgetrommeld.

Gevlucht

De feiten - die bijzonder veel gelijkenissen vertonen met een spionagethriller - dateren van 2006. De Russische Alexander Litvinenko was op dat ogenblik naar Groot-Brittanië gevlucht. Als ex-spion, die zich te veel had bemoeid met interne wantoestanden, was Litvinenko niet langer welkom in Rusland.

Litvinenko bleef echter boeken schrijven en viseerde daarbij vooral president Poetin, die volgens hem de opdrachtgever is voor de moord op de Kremlin-kritische journaliste Anna Politkovskaja. ‘Er zullen bewijzen volgen, want die zijn er’, zei de ex-spion indertijd.

Twee keer vergiftigde thee

In oktober én in november 2006 heeft Litvinenko een afspraak met twee Russische agenten, die voordien voor de geheime dienst werkten. Andrej Loegovoj en Dmitri Kovtoen - onafscheidelijke jeugdvrienden - drinken twee keer samen met Litvinenko een kopje thee in het Millennium Hotel in Londen.

Na de eerste ontmoeting - in oktober - braakt Litvinenko enkele keren en voelt hij zich enkele dagen belabberd. Drie weken na het tweede theekransje - in november - overlijdt Alexander Litvinenko aan de gevolgen van vergiftiging.

Britse onderzoekers vinden sporen van het radioactieve polonium-210 in het theekopje van de ex-spion, maar de twee Russen met wie Litvinenko op die twee bewuste dagen had afgesproken in het hotel, ontkennen alle betrokkenheid. De jeugdvrienden beschermen elkaar en zoeken toevlucht in het buitenland en het Russische parlement.

Kans op veroordeling nihil

Aangezien Londen kiest voor hoorzittingen en niet voor een strafproces, kunnen de twee Russische ex-agenten niet worden veroordeeld. Bovendien zetelt één van hen, Andrej Loegovoj, momenteel in het Russische parlement - de Doema - waardoor hij parlementaire immuniteit geniet.

Sir Robert Owen, die de hoorzittingen leidt, heeft Loegovoj en Kovtoen gevraagd om deel te nemen via een videoconferentie. In totaal zullen meer dan 70 getuigen gehoord worden. Owen hoopt de hoorzittingen begin april af te kunnen ronden.

Volg de hoorzittingen hier live.