Indonesisch leger stopt pogingen om wrak AirAsia boven te halen
Foto: AFP

Het Indonesische leger heeft aangekondigd dat het een einde maakt aan de operaties in de Javazee om het wrak van het AirAsia-vliegtuig boven te halen. Het was eerder al verschillende keren mislukt om de romp naar het oppervlak te halen. Het vliegtuig is op 28 december gecrasht.

'Al onze troepen hebben zich teruggetrokken' van de zoekzone voor de kust van het eiland Borneo, heeft admiraal Widodo, die de zoek- en reddingsoperaties superviseert, gezegd. 'We verontschuldigen ons bij de families van de slachtoffers', zei Widodo. Van de 162 personen aan boord van de Airbus A320-200 zijn nog maar 70 lichamen geborgen.

Sinds zaterdag proberen Indonesische ploegen om de romp naar het oppervlak te halen, door middel van grote hefkussens. Die romp bevindt zich op een dertigtal meter diepte. In die romp zouden zich nog verschillende lichamen bevinden.

De twee zwarte dozen zijn wel al gerecupereerd en worden momenteel geanalyseerd. Donderdag wordt een voorlopig rapport over de crash voorgesteld. Volgens de Indonesische minister van Transport, Ignasisus Jonan, is het vliegtuig te snel opgestegen.

De gecrashte Airbus was op weg van de Indonesische stad Soerabaja naar Singapore.