JeSuisCharlie-virus richt ravage aan
In Londen doken de afgelopen week verschillende grafittitekeningen op met ‘Je suis Charlie’. Foto: AFP

Minder dan 24 uur na de terreuraanslag op Charlie Hebdo lanceerde een groep hackers het JeSuisCharlie-virus op internet. Intussen zijn miljoen computers besmet met de hardnekkige malware.

Wie een foto van een baby met ‘Je Suis Charlie’ ziet, klikt er best niet op. De beruchte foto, die al meer dan vijf miljoen keer werd gedeeld op Twitter, bevat een bijzonder hardnekkig en onzichtbaar virus. Van zodra het JeSuisCharlie-virus zich in uw computer heeft genesteld, kunnen hackers de besturing van de computer volledig overnemen.

Na de overname van de geïnfecteerde computer gaan de hackers over tot het verspreiden van meer virussen en hacken ze in andermans naam sites om persoonlijke informatie zoals bankcodes en adressen te ontfutselen.

Hoewel Le Soir meldt dat u enkel van de malware kan afraken door de harde schijf van uw computer op te ruimen en daarna alle software opnieuw te installeren, melden verschillende Belgische ICT-kenners dat u ook aan het virus kunt ontsnappen met geautomatiseerde verwijderprogramma's of een goed antivirusprogramma.