Crash AirAsia: ‘Alarmen vliegtuig weerklonken vlak voor crash’
Foto: EPA

De waarschuwingsalarmen in de cockpit van het gecrashte AirAsia-toestel 'weerklonken' vlak voordat het toestel op 28 december neerstortte in de Javazee. Dat heeft een van de onderzoekers van de crash meegedeeld.

Een van de zwarte dozen van het neergestorte toestel bevat de gesprekken die in de cockpit van de Airbus A320-200 plaatsvonden. Daarop is ook te horen dat er verschillende alarmen weerklonken, onder meer ook het alarm dat aangeeft dat het toestel hoogte verliest. Dat heeft een van de onderzoekers op voorwaarde van anonimiteit meegedeeld aan het persbureau AFP.

Terwijl de alarmsignalen weergalmden, probeerden de piloten tevergeefs om het vliegtuig weer onder controle te krijgen, klinkt het nog.

De verklaring van de onderzoeker komt er een dag nadat de Indonesische minister van Verkeer, Ignasisus Jonan, verklaard had dat het vliegtuig te snel en ongecontroleerd was opgestegen alvorens het hoogte verloor en in zee stortte. De minister verklaarde dinsdag aan het parlement dat het toestel met 1.800 meter per minuut steeg, wat twee tot drie keer meer is dan normaal voor een commercieel lijntoestel.

De twee zwarte dozen van het vliegtuig worden momenteel geanalyseerd door experts die op 28 januari een voorlopig rapport moeten voorstellen.

Er bevonden zich in totaal 162 mensen aan boord, toen het toestel van AirAsia op 28 december 2014 neerstortte. Duikers hebben tot nu toe 53 slachtoffers uit het water gehaald.