‘AirAsia-toestel steeg te snel’
Foto: AFP

Het toestel van AirAsia steeg veel te snel voordat het neerstortte in de Javazee. Dat zegt de Indonesische minister van Transport Ignasius Jonan op basis van radargegevens.

‘In de laatste minuten van de vlucht klom het vliegtuig met een snelheid die hoger dan normaal was’, zei de minister tijdens een parlementaire hoorzitting. ‘Daarna verloor het vliegtuig zijn liftkracht.’

De Airbus A320 klom volgens hem 6.000 voet per minuut (1.828 meter). Geen enkel passagiers- of gevechtsvliegtuig zou zo snel proberen te klimmen, zo wordt de minister door lokale media geciteerd.

Het vliegtuig was op 28 december onderweg van Surabaya naar Singapore toen het in de Javazee neerstortte. Niemand overleefde de crash. Vlak voor het toestel van de radar verdween, vroegen de piloten een koerswijziging om slecht weer te vermijden.

Tot nu toe zijn 48 lichamen uit de Javazee gehaald. Beide zwarte dozen zijn uit het water gehaald. De reddingswerkers zijn nog op zoek naar delen van het toestel. Het staartstuk is geborgen.

Op 28 januari worden de eerste voorlopige onderzoeksresultaten verwacht.