Helpdesk voor registratie witte kassa boven de doopvont
Staatssecretaris voor Fiscale Fraudebestrijding Elke Sleurs (N-VA). Foto: BELGA

Staatssecretaris voor Fiscale Fraudebestrijding Elke Sleurs (N-VA) start een helpdesk die de horeca moet ondersteunen bij de registratie van de witte kassa. Voor de invoering van die witte kassa moeten de horecazaken zich tegen 28 februari verplicht registreren. Ondertussen zet Horeca Vlaanderen haar eisen voor een compensatie bij het invoeren van de witte kassa, kracht bij met de aankondiging van een manifestatie in Brussel op 27 januari.

‘We kregen van de sector het signaal dat er nood was aan extra ondersteuning bij de registratie’, zegt de staatssecretaris. ‘We komen daaraan graag tegemoet.’

De helpdesk schiet onmiddellijk uit de startblokken. Hij is elke werkdag bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur op het nummer 02/5725757. Horecazaken die technische problemen of moeilijkheden ondervinden bij hun registratie, kunnen op het nummer terecht. ‘Heel wat zaken moeten zich nog registreren op relatief korte tijd. We willen de horecazaken daarin bijstaan en het hen zo makkelijk mogelijk maken’, aldus Sleurs.

Op 1 januari 2016 moet de witte kassa overal operationeel zijn. Tegen 28 februari moeten alle betrokken horecazaken zich registreren. Momenteel hebben 3.000 zaken dat gedaan. Dat betekent dat 37.000 horecazaken zich nog moeten registreren. Bedoeling is dat de regering tegen oktober 2015 begeleidende maatregelen in werking doet treden.

Manifestatie voor compensatie witte kassa op 27 januari

Horeca Vlaanderen blijft bij haar eis dat de regering maatregelen moet nemen om de invoering van de witte kassa te compenseren. Daartoe plant de sectorfederatie met de collega’s uit Wallonië en Brussel een manifestatie in Brussel op 27 januari.

'Wij zijn niet gekant tegen de witte kassa, maar dan moet dit gebeuren binnen een economisch kader dat haalbaar is', zegt Gerrit Budts van Horeca Vlaanderen, die het bericht van dinsdag in Het Belang van Limburg hiermee bevestigt. Horeca Vlaanderen maakte in augustus al bekend dat deze invoering tot 68.000 jobs kan kosten in de sector, als de regering niet de nodige maatregelen neemt.

'Ondernemers hebben het recht te weten in welk klimaat ze moeten ondernemen'

Nu de registratiedeadline nadert schakelen Horeca Vlaanderen, Wallonië en Brussel een versnelling hoger. 'De overheid toonde zich al van haar goede kant maar wij missen in het regeerakkoord een verlaging op de loonlasten voor vaste werknemers, naast de verlaging die er al kwam voor studentenarbeid', zegt Budts.

Daarnaast wil Horeca Vlaanderen de arbeidsduur verlengen, voor wie wil, tot 48 uur. 'Onze sector stelt veel laaggeschoolden tewerk, door de arbeidsduur te verlengen sta je deze mensen ook toe om wat te verdienen.'

Tot slot blijft de sectorfederatie hameren op een verlaging van de btw. 'Een eerste stap zou al zijn als men de btw op dranken verlaagt tot hetzelfde niveau als voor voedsel, 12 procent', aldus Budts.

Na de manifestatie trekt een delegatie naar de verschillende partijkantoren van de regeringspartijen. Tegen 28 februari zou er iets op tafel moeten liggen. 'Als de ondernemers zich tegen 28 februari moeten registreren, hebben ze het recht te weten in welk klimaat ze moeten ondernemen', besluit Budts.