'Samen staan we sterker'
Petercam Foto: Bart Dewaele
Bank Degroof en Petercam hebben maandag een intentieverklaring ondertekend met het oog op een fusie. Dat melden beide financiële instellingen dinsdag. 'We willen dé referentie worden in ons vakdomein. Als er iets in België gebeurt, moeten we erbij zijn.' Dat verklaarde Philippe Masset, die de nieuwe topman wordt van het fusiebedrijf.

Vorige week raakte reeds bekend dat de onderhandelingen over een fusie tussen de Bank Degroof en Petercam zo goed als rond waren. Volgens eerdere berichtgeving in L’Echo zouden andeelhouders van Degroof 70 procent in de fusiebank krijgen tegenover 30 procent voor Petercam. Alle betrokken partijen gaan nu verder onderhandelen over een definitief akkoord. 

De nieuwe combinatie zou met een beheerd vermogen van bijna 47 miljard euro de belangrijkste Belgische onafhankelijke speler - 'met een Europese ambitie' - worden inzake vermogensbeheer en financiële diensten. De nieuw gevormde groep zal actief zijn in private bankinginvestment banking en institutioneel vermogensbeheer. Naast de activiteiten in België zou de nieuwe groep ook markten in ondermeer Luxemburg en Frankrijk willen aanboren.

Zwaartepunt bij Bank Degroof

De nieuwe ceo wordt Philippe Masset, die in oktober van ING naar Bank Degroof trok. De private banking-tak zal geleid worden door Xavier Van Campenhout (Petercam) die ook adjunct-ceo wordt. Hugo Lasat van Petercam zal instaan voor het vermogensbeheer. 

De andere belangrijke functies zijn weggelegd voor directieleden van Bank Degroof. Jan Longeval neemt Institutional Asset Management voor zijn rekening, Gautier Bataille de Longprey krijgt Capital Markets. Gilles Firmin wordt de nieuwe Chief Risk Officer. Alexis Meeus krijgt Corporate Finance in de portefeuille.

Nog geen informatie over eventuele afvloeiingen

'We willen dé referentie worden in ons vakdomein. Als er iets in België gebeurt, moeten we erbij zijn', verklaarde Philippe Masset op een persconferentie dinsdagnamiddag. Over de precieze verdeling van het aandeelhouderschap en de samenstelling van de raad van bestuur werden vooralsnog de lippen stijf op elkaar gehouden.

Masset benadrukte in elk geval dat de familiale aandeelhouders aan boord blijven, net als de vennoten. Er zou bij de fusie geen overdracht van cash zijn tussen de verschillende bedrijven. 'Hoe de structuur er precies zal uitzien, zal blijken bij de closing. Maar we gaan voor een zeer stabiel en langetermijn-aandeelhouderschap.'

Of er personeel zal moeten afvloeien, kon men dinsdag nog niet kwijt. 'Dat is nog een beetje te vroeg. De fusie dient in elk geval niet om kosten te besparen, maar kadert in een groeiverhaal', klonk het. Daarnaast zou het ook de bedoeling zijn dat de private banking-klanten hun contactpersoon blijven behouden - vertrouwen is essentieel in die sector. Al zijn er in de toekomst wel verschuivingen mogelijk, omdat er gestreefd wordt naar specialisatie.

'War for talent'

Private bankier Petercam werd opgericht in 1968 en beschikt over 15 kantoren in 7 landen waarin plaats is voor 426 werknemers. Petercam beheert een vermogen van 15 miljard euro. Vorige jaar wist de private bankier zich te verzekeren van een inkomstenstroom van 141 miljoen euro, goed voor een nettowinst van 21,6 miljoen euro.

Bank Degroof werd boven de doopvont gehouden in 1871 en beschikt over een netwerk van 21 kantoren in 6 landen. Bank Degroof beheert een vermogen van 32 miljard euro. Het bedrijf telt 1009 werknemers. De bank kende in 2014 inkomsten ter waarde van 346 miljoen euro en boekte een nettowinst van 84,4 miljoen euro. 

Door te fuseren verwachten Bank Degroof en Petercam vooral meer en betere diensten aan hun klanten te kunnen aanbieden. 'Samen staan we sterker. We worden een meer solide groep, met meer contactkanalen, een uitgebreid digitaal aanbod, meer expertise en een breder gamma van diensten', luidde het. Masset ziet onder meer groeipotentieel in vastgoed en private equity. Daarnaast gelooft men door de nieuwe combinatie ook aantrekkelijker te zijn als werkgever. 'Er woedt een ‘war for talent’ in de sector', getuigde de topman.

De nieuwe bank wil meer Vlaamse klanten aantrekken. 'We gaan er een proactiever beleid voeren, we gaan er initiatieven nemen rond private banking en zakenbankieren', luidde het. In het buitenland wil men in de bestaande markten uitbreiden. 'Bijvoorbeeld in Frankrijk en Spanje zijn we nog te klein, we willen er groeien.'