Geen gegil of schoten voor crash van AirAsia-vliegtuig
De gevonden wrakstukken van vlucht QZ8501 worden bewaard in een hangar voor verder onderzoek.. Foto: REUTERS

Experts die de zwarte dozen van de gecrashte vlucht QZ8501 hebben onderzocht, zeggen dat er op de audiotapes geen aanwijzingen voor een terreuraanslag zijn teruggevonden.

Een team van experts heeft ontdekt dat er geen paniek uitbrak vlak voor de crash op het vliegtuig van AirAsia, dat op 28 december 2014 spoorloos verdween en later teruggevonden werd op de bodem van de oceaan. Op de audiotapes van de zwarte dozen is enkel te stem van de piloten te horen.

Vlak voor de crash vroeg de piloot wel toestemming om van richting te veranderen en om hoger te vliegen wegens hevig stormweer, aldus de Indonesische autoriteiten.

Vlucht QZ8501 was vertrokken in de Indonesische stad Surabaya en was op weg naar Singapore toen het vliegtuig spoorloos verdween. De Indonesische autoriteiten vreesden dat het om een terreurdaad ging en sluiten die piste nog steeds niet volledig uit. FBI-agent Christopher Voss vertelde aan CNN dat een terreuraanslag zeer waarschijnlijk niet de oorzaak is van de crash: ‘Maar je wil honderd procent zeker zijn voor je iets bevestigt of ontkent.’ In de crash kwamen de 162 mensen om het leven.