Allemaal lichtjes in Gent
Oude Beestenmarkt Foto: lichtfestivalgent.be

Van donderdag 29 januari tot en met zondag 1 februari licht de stad Gent voor een derde keer op tijdens het Lichtfestival. Bereid u voor op tot de verbeelding sprekende lichtinstallaties, verbazingwekkende projecties en verrassende ontdekkingen.

Gent wil een cultuurstad zijn door kunst en cultuur op straat aan te bieden. Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter.

Deze derde editie, van het nu driejaarlijks festival, krijgt een langer parcours waarlangs verschillende lichtsculpturen, spectaculaire projecties en installaties te zien zijn van meer dan veertig hedendaagse nationale en internationale kunstenaars.

Ook tonen studenten experimenten met licht en de Universiteit Gent maakt een interactief parcours met wetenschappelijke lichtinstallaties in het UFO-gebouw.


Sint-pietersplein (Foto: lichtfestivalgent.be)

Er is opnieuw voor gekozen om er een vierdaagse festival van te maken. Dit zorgt voor meer gelijkmatige spreiding van het publiek.

In 2012 bracht het Lichtfestival een half miljoen mensen op de been, wat soms leidde tot een concentratie van bezoekers bij bepaalde kunstwerken.

Bekroond lichtplan

De afgelopen jaren heeft de stad Gent fors geïnvesteerd in de sfeervolle verlichting van de binnenstad. Het Lichtfestival wil het Gentse lichtplan, dat internationaal bekroond werd, letterlijk in de schijnwerpers zetten en bezoekers laten kennismaken met de unieke verborgen charme van Gent na zonsondergang.

Het Lichtfestival vindt plaats in het historisch centrum en het kunstenkwartier van Gent. Het parcours is dus langer en loopt ook langs brede straten en grote pleinen om meer ruimte te scheppen voor het groot aantal bezoekers.

Het parcours van 5 kilometer lang loopt onder meer langs het Sint-Pietersplein, Portus Ganda en het Baudelohof en verkent ook minder voor de hand liggende plekjes zoals de nieuw aangelegde Oude Beestenmarkt, het wintercircus Mahy in de Lammerstraat en de achtergevels aan de Muinkkaai.

Er zijn vier informatiepunten voorzien waar u een plannetje kan afhalen (op het Sint-Pietersplein, het Emile Braunplein, het Woodrow Wilsonplein (Zuid) en de Sint-Joriskaai). U kan overal op het parcours starten.

Ook de rest van de stad staat in het teken van licht. In het Designmuseum Gent voert Lightopia, een tentoonstelling van het Vitra Design Museum in samenwerking met Fundaçào EDP, de bezoeker mee in de geschiedenis en innovatie van lichtkunst. De tentoonstelling loopt tot en met 15 maart 2015.

Uiteraard zijn ook de verlichte gebouwen, monumenten en straten tijdens het lichtfestival te bezichtigen. De lichtplanwandeling kan u trouwens elke dag van het jaar doen.

Lichtfestival Gent van 29 januari tot en met zondag 1 februari 2015, van 18 uur tot middernacht. Alle kunstwerken zijn gratis te bezoeken. Meer info op www.lichtfestivalgent.be.