De mensen die zaterdag in Griekenland werden opgepakt hebben niet te maken met het Belgische terreurcomplot. Dat heeft het federaal parket bekendgemaakt.

De Griekse politie heeft zaterdagmiddag twee mensen opgepakt in een terreuronderzoek. De arrestaties gebeurden overdag in Pangrati, een centraal gelegen wijk van Athene. Tijdens de politieactie werden een aantal mobiele telefoons in beslag genomen.

Volgens Griekse media kaderden de arrestaties in het onderzoek naar de verijdelde aanslag in ons land en was één van de opgepakte verdachten Abdelhamid Abaaoud (27), alias Abou Omar Soussi, uit Sint-Jans Molenbeek. Abaaoud wordt gezien als het brein  achter de verijdelde aanslag in ons land.

Zaterdagavond laat liet het federale parket weten dat de verdachten die in Athene werden opgepakt niets met de verijdelde aanslag in België te maken hebben. 'We hebben met de Grieken een aantal dingen geverifieerd en die personen bleken uiteindelijk niets met de zaak te maken te hebben,' aldus een woordvoerder van het federaal parket.

 

Wie is Abdelhamid  Abaaoud?

Abdelhamid  Abaaoud is een beruchte Syriëstrijder van wie de voorbije maanden veel foto’s op de sociale media zijn verschenen vanuit Syrië. Hij dook onder meer op op foto’s waarin hij aan het stuur van een wagen zit en dode lichamen voortsleurt. De voorbije weken zou Abaaoud vanuit Griekenland de geplande aanslagengolf op ons land gecoördineerd hebben.

Pikant detail: Abaaoud werd een tijdlang doodgewaand nadat foto’s van zijn lichaam op de sociale media waren verschenen. Eén van de pistes die nu onderzocht wordt, is of Abaoud zijn dood op één of andere manier in scène heeft proberen te zetten om zo ongestoord verder te kunnen werken aan een plan om aanslagen te plegen.

De andere verdachten die de federale politie de voorbije dagen oppakte, komen allemaal uit de entourage van Abaaoud in Sint-Jans-Molenbeek en Anderlecht. Eén van hen zou een broer van Abaaoud zijn. Een andere is Marouane E., de enige die de schietpartij in Verviers overleefde.

De twee mannen die in een safehouse van de groep in Verviers klaar stonden om een aanslag te plegen en doodgeschoten werden door leden van de Speciale Eenheden van de federale politie (CGSU) zouden door hem aangestuurd zijn.