Jihadi’s planden reeks aanslagen en communiceerden in codetaal
Verviers. Foto: BELGA
De twee jihadi’s die donderdag in Verviers werden doodgeschoten, maakten deel uit van een cel met vertakkingen tot in het buitenland. Een belangrijke medeplichtige houdt zich op in Griekenland en is nog spoorloos. Zo vernam De Standaard.

Eén van de doodgeschoten mannen zou Souhaib E.A., een Brusselse ex-Syriëstrijder uit Anderlecht, zijn. De tweede doodgeschoten man is volgens onze bronnen ook een ex-Syriestrijder, geen Belg maar iemand uit een buurland. De autopsie moet volledige duidelijkheid geven over hun identiteit. De twee hadden valse papieren op zak.

Federaal procureur Eric Van Der Sypt bevestigde gisteren dat de twee hun aanslagen wilden plegen in Brussel op willekeurige politiemensen die op straat liepen en in politiegebouwen. Daar zouden ze binnen zijn gegaan in hun valse politie-uniformen met in hun rugzak kalasjnikov-oorlogsgeweren met een speciale kortere kolf.

Codetaal

Een keer de aanslag gepleegd was het plan om terug te komen naar Verviers om vandaaruit nieuwe aanslagen te plegen. Door de ligging van het stadje, niet ver van de Duitse en de Luxemburgse grens, zouden ze snel naar het buitenland kunnen vluchten als dat nodig was. De operationele cel waren de twee doodgeschoten mannen in Verviers. De rest van de groep zou in Brussel wonen. Een andere schakel in de groep is een andere ex-Syriëstrijder die vanuit Griekenland zou werken en een cöordinerende rol zou hebben in de organisatie. Zijn broer werd naar verluidt gisteren in Brussel opgepakt.

De Staatsveiligheid hield de bende volgens onze bronnen al sinds begin september in het oog. De operatie werd fel bemoeilijkt door het feit dat de jihadi’s in codetaal met elkaar communiceerden en zich heel moeilijk lieten volgen. Toen de Staatsveiligheid merkte dat de plannen van de terroristen concreet werden, schakelde de dienst politie en gerecht in.

Drugsdeal

Donderdagnamiddag reed Marouane E. een van de logistieke verantwoordelijken van de cel, vanuit Sint-Jans-Molenbeek naar Verviers om een levering te doen aan de twee mannen die in het appartement verbleven. Wat Marouane E. exact moest gaan brengen, is niet duidelijk. Toen sloegen de speciale eenheden van de federale politie toe.

De speciale eenheden kregen voor de actie de steun van de Franse elitetroepen van de GIGN (de politiedienst die in Frankrijk de broers Kouachi uitschakelde), die speciaal materieel uitleenden aan de Belgische collega’s.

Marouane E. verstopte zich tijdens het vuurgevecht met de politie en kon levend worden ingerekend. Hij werd aangehouden. Zijn advocaat, Didier De Quévy, verklaarde dat de man ontkent dat hij een terrorist is of aanslagen wou plegen op politiemensen. Hij zou naar eigen zeggen in Verviers zijn geweest voor een drugsdeal met de omgekomen terroristen.