‘Burgemeester Rotterdam is mijn held’
boris Johnson: ‘We kunnen en zullen ons land beschermen tegen dit jihadistisch tuig.’ Foto: AFP

Boris Johnson, de burgemeester van Londen zit niet verlegen om een sterke uitspraak meer of minder. In een column naar aanleiding van de gebeurtenissen in Frankrijk verwijst hij onder meer naar de uitspraken van Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam.

In zijn column in The Telegraph heeft burgemeester Johnson (van de Conservatieven) het onder meer over (het gebrek aan) vrijheid van meningsuiting, zelfcensuur en de vele reacties die de aanslagen wereldwijd uitlokten. Hij verwijst ook naar burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam (PvdA). ‘Dat was mijn held, de man die meteen terzake kwam’, aldus Johnson. ‘De woorden van Aboutaleb - ‘Als je niet van onze vrijheden houdt, dan rot je maar op’ - roepen voor Johnson herrinneringen op aan Voltaire, aan de Verlichting.

‘We kunnen en zullen ons land beschermen tegen dit jihadistisch tuig. We zullen hen lastig vallen en hen in het oog houden en hen arresteren en hen vervolgen en hen in de gevangenis stoppen. Maar als we de strijd om de geest van deze jonge mensen willen winnen, dat is dit de soort stemmen die we moeten horen - en dat moet vooral een moslimstem zijn’ besluit hij.