Jacques Goethals

‘J’ai peur’?

J’ai peur, zo werd Paul Henri Spaak geciteerd door Bart De Wever in Reyers laat, nadat Meyrem Almaci haar afschuw had uitgesproken voor de aanslag op Charlie Hebdo en haar gehechtheid aan de democratie had benadrukt. Met dat J’ai peur waarschuwde Spaak niet voor een groepje kwalijke mensen, maar voor het communisme in zijn geheel. De Wever waarschuwt op zijn beurt niet voor een groep terroristen, maar voor een hele bevolkingsgroep met een ‘zekere’ ideologie die iets later uiteraard als de islam benoemd werd.

Mia Doornaert vond het, op deze pijnlijke avond, opportuun de hele linkerzijde aan te vallen wegens een zekere permissiviteit ten aanzien van de islam in ons land en maakte er een rechts-linksdebat van. Mooie kans voor De Wever om een emotioneel wat aangeslagen Almaci voor de voeten te gooien dat sommige linkse partijen uit opportunisme moslims op hun lijsten zetten.

Hoeveel cynischer kon een debat verlopen? Op een avond van rouw had het moeten gaan over sereniteit en samenhorigheid, met vervolgens een eerlijke analyse waarbij links en rechts elk aspecten van hun waarheid toevoegen aan het geheel.

J’ai peur, ja. Ook ik. Dat het afschuwelijke karakter van terrorisme, zoals na 9/11, weer aanleiding zal geven tot een heilloze war on terror en zo zijn doel bereikt: een eindeloze opeenvolging van geweld en tegengeweld, het leger in onze straten en een geïmmigreerde moslimgelovige bevolkingsgroep die het leven moeilijk wordt gemaakt.

Een tijd en een plaats

Vandaag zou er tijd moeten zijn om samen op te trekken, rechts en links, gelovigen en ongelovigen, rijk en arm, noord en zuid, om een signaal te geven dat er een grens is waar niemand overheen kan. Een tijd ook om duidelijk te maken dat angst niet de wegwijzer zal worden in ons verder handelen en dat vrijheid van denken onaantastbaar is. Een tijd om te beseffen dat ‘denken moet’, omdat, zoals Hannah Arendt schreef, het grote kwaad voortkomt uit stoppen met nadenken, of er niet eens aan beginnen.

Een tijd van analyse. Zijn wij nu arm of rijk? Leven we nog in voorspoed of in crisis? Waar komt onze levensstandaard vandaan en zijn er mensen die daar een prijs voor betalen? Behandelen we mensen met migratieachtergrond gelijkwaardig? Welke kansen krijgen ze bij ons?Wat met de geopolitieke toestand? Durven we de broeihaarden en voedingsbodems van terrorisme weg te werken?

Er moet een tijd komen om religie te herdenken in plaats van haar verdacht en voortdurend belachelijk te maken. Misschien hebben we geen ‘godsdienst’ nodig, maar moet er een plaats zijn voor een levenskader waarin mededogen en inzet voor de ander voorafgaan aan particulier belang, waarna die inzet uiteraard, en liefst rechtvaardig, beloond wordt.

Waar nagedacht wordt, waar moed nodig is, waar humor en respect samengaan en waar, voor wie ‘gelovig’ gebleven is, een godsbeeld ontstaat dat een maatschappij kan ondersteunen en inspireren. Een plaats van inzet, mededogen en zorg.

Wees gerust: ze zijn er al, de grotere en kleinere groepen, gelovig en niet-gelovig. Ze werken en bezinnen zich en ze komen, gelukkig misschien, weinig in het nieuws.

Sport
 1. Lionel Cox is nieuwe voorzitter van Belgische Schietfederatie
 2. België verslaat Nederland op EK rugby U20
 3. Video Antwerpenaren gekroond tot Europees kampioen zwerkbal
 4. Organisator Ronde van Frankrijk houdt criterium in China
 5. Barcelona moet Arda Turan drie weken missen
 6. An-Sophie Mestach vervoegt Zanevska in kwartfinales
 7. Maryna Zanevska zit bij laatste acht in Croissy-Beaubourg
 8. Alonso ondanks 'trage' McLaren: "Ik heb nog nooit zo goed gereden als nu"
 9. Wedstrijdjury geeft rist renners boete na openingsrit
 10. Cofidis legt sprintbom Bouhanni vast tot eind 2019
 11. KV Mechelen zal pas volgend seizoen weer op kapitein Seth De Witte kunnen rekenen
 12. Barcelona moeit zich met interlandschorsing Messi: “Oneerlijk en totaal buiten proportie”
 13. Avila pakt tweede ritzege in Ronde van Taiwan, Kevin De Jonghe toont zich
 14. Bernard Hinault is opgenomen in Giro d’Italia Hall of Fame
 15. Greg Van Avermaet: “Ik ga agressief koersen in de Ronde. Ik voel dat het mijn beurt is”
 16. Wozniacki vervoegt Pliskova in halve finales in Miami
 17. Wawrinka moet verjaardag in mineur vieren na vervroegde uitschakeling in Miami
 18. NBA. Curry leidt Golden State in Houston voorbij ‘The Beard’ naar 60ste seizoenszege
 19. Video Brazilië is dankzij knappe goals eerste land dat zich kan kwalificeren voor WK 2018
 20. Achtste finales zijn eindhalte voor Goffin in Miami