Jacques Goethals

‘J’ai peur’?

J’ai peur, zo werd Paul Henri Spaak geciteerd door Bart De Wever in Reyers laat, nadat Meyrem Almaci haar afschuw had uitgesproken voor de aanslag op Charlie Hebdo en haar gehechtheid aan de democratie had benadrukt. Met dat J’ai peur waarschuwde Spaak niet voor een groepje kwalijke mensen, maar voor het communisme in zijn geheel. De Wever waarschuwt op zijn beurt niet voor een groep terroristen, maar voor een hele bevolkingsgroep met een ‘zekere’ ideologie die iets later uiteraard als de islam benoemd werd.

Mia Doornaert vond het, op deze pijnlijke avond, opportuun de hele linkerzijde aan te vallen wegens een zekere permissiviteit ten aanzien van de islam in ons land en maakte er een rechts-linksdebat van. Mooie kans voor De Wever om een emotioneel wat aangeslagen Almaci voor de voeten te gooien dat sommige linkse partijen uit opportunisme moslims op hun lijsten zetten.

Hoeveel cynischer kon een debat verlopen? Op een avond van rouw had het moeten gaan over sereniteit en samenhorigheid, met vervolgens een eerlijke analyse waarbij links en rechts elk aspecten van hun waarheid toevoegen aan het geheel.

J’ai peur, ja. Ook ik. Dat het afschuwelijke karakter van terrorisme, zoals na 9/11, weer aanleiding zal geven tot een heilloze war on terror en zo zijn doel bereikt: een eindeloze opeenvolging van geweld en tegengeweld, het leger in onze straten en een geïmmigreerde moslimgelovige bevolkingsgroep die het leven moeilijk wordt gemaakt.

Een tijd en een plaats

Vandaag zou er tijd moeten zijn om samen op te trekken, rechts en links, gelovigen en ongelovigen, rijk en arm, noord en zuid, om een signaal te geven dat er een grens is waar niemand overheen kan. Een tijd ook om duidelijk te maken dat angst niet de wegwijzer zal worden in ons verder handelen en dat vrijheid van denken onaantastbaar is. Een tijd om te beseffen dat ‘denken moet’, omdat, zoals Hannah Arendt schreef, het grote kwaad voortkomt uit stoppen met nadenken, of er niet eens aan beginnen.

Een tijd van analyse. Zijn wij nu arm of rijk? Leven we nog in voorspoed of in crisis? Waar komt onze levensstandaard vandaan en zijn er mensen die daar een prijs voor betalen? Behandelen we mensen met migratieachtergrond gelijkwaardig? Welke kansen krijgen ze bij ons?Wat met de geopolitieke toestand? Durven we de broeihaarden en voedingsbodems van terrorisme weg te werken?

Er moet een tijd komen om religie te herdenken in plaats van haar verdacht en voortdurend belachelijk te maken. Misschien hebben we geen ‘godsdienst’ nodig, maar moet er een plaats zijn voor een levenskader waarin mededogen en inzet voor de ander voorafgaan aan particulier belang, waarna die inzet uiteraard, en liefst rechtvaardig, beloond wordt.

Waar nagedacht wordt, waar moed nodig is, waar humor en respect samengaan en waar, voor wie ‘gelovig’ gebleven is, een godsbeeld ontstaat dat een maatschappij kan ondersteunen en inspireren. Een plaats van inzet, mededogen en zorg.

Wees gerust: ze zijn er al, de grotere en kleinere groepen, gelovig en niet-gelovig. Ze werken en bezinnen zich en ze komen, gelukkig misschien, weinig in het nieuws.

Sport
 1. Zege voor Australische kwalificatiespeler in BDO World Trophy
 2. Koen Casteels verzekert zich met Wolfsburg van behoud in Bundesliga
 3. Brussels op één zege van finaleplaats
 4. Reviewcommissie laat niemand vervolgen na finale Play-off 2
 5. Belgian Cat Heleen Nauwelaers tekent voor het Franse Mondeville
 6. Eén slag te veel: Nicolas Colsaerts grijpt nét naast ticket voor US Open
 7. ROLAND GARROS. Flipkens net als Mertens en Goffin naar tweede ronde, De Greef en Darcis uitgeschakeld
 8. Barcelona stelt Bilbao-coach Valverde voor als nieuwe hoofdtrainer
 9. Karolina Pliskova heeft jacht op Angelique Kerber ingezet
 10. Steve Darcis “zelfs niet ontgoocheld” na uitschakeling op Roland Garros
 11. Jean-Michel Saive blijft vol vertrouwen twee dagen voor voorzittersverkiezing ITTF
 12. AS Roma houdt Kevin Strootman langer aan boord
 13. Érezée mikt op “grandioos BK” mountainbike
 14. Huddersfield Town wint thriller van 200 miljoen euro en mag naar Premier League
 15. Tiger Woods gearresteerd voor rijden onder invloed
 16. Juve-trainer Allegri schuift favorietenrol in Champions League-finale door naar Real
 17. KV Mechelen haalt voormalige rechtsback van STVV terug naar België
 18. Racing Genk neemt uitblinker op het middenveld definitief over van Shakhtar
 19. ROLAND GARROS. Titelverdedigers Djokovic en Muguruza nemen vlot eerste horde, ook Nadal wint
 20. Nepalees wint marathon op Mount Everest